Προς το τέλος της άλλης εβδομάδας γύρω στις 8-9 Απριλίου πρόκειται να παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα των self-tests, του σημαντικού αυτού εργαλείου που θα επιτρέψει το ασφαλές άνοιγμα της εκπαίδευσης και των οικονομικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να βγούμε από αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση, με περιοριστικά μέτρα τα οποία δεν τηρούνται γιατί η πίεση στην κοινωνία έχει φτάσει στο απροχώρητο και ταυτόχρονα καταγράφονται νέα ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, που χθες έφτασαν τα 4.340.
Την χρησιμότητα των τεστ επιβεβαιώνει ο καθηγητής παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Σκουτέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «Τόσο καιρό φωνάζαμε για πολλά περισσότερα τεστ. Να λοιπόν που έρχονται, με την διαφορά πως θα τα κάνουν οι πολίτες στο σπίτι τους και θα βοηθήσουν τους εργαζομένους, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στην δουλειά και τα σχολεία. Από τη μεριά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογραμμίζει πώς όπως τα covid εμβόλια επιταχύνουν την απόκτηση ανοσίας, έτσι και τα self-tests επιταχύνουν την ανίχνευση των θετικών στον κορονοϊό ατόμων. Με την βοήθειά τους και μετά από τις πρώτες διευκρινίσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, το Liberal.gr συντάσσει ένα χρηστικό οδηγό απαντώντας σε εύλογες ερωτήσεις.
Πόσα τεστ δικαιούμαστε και θα μπορούμε να τα κάνουμε στο φαρμακείο;
Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα που θα το προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του με το ΑΜΚΑ του. Προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, που ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες και για κάθε παιδί ηλικίας από 14 ετών κι άνω οι γονείς του θα προμηθεύονται δωρεάν 1 τεστ την εβδομάδα με το ΑΜΚΑ του παιδιού. Τα τεστ θα τα κάνουν οι πολίτες στο σπίτι τους και όχι στο φαρμακείο.
Ποιος θα μας καθοδηγήσει τις πρώτες φορές;
Θα υπάρξουν οδηγίες σε συνοδευτικά φυλλάδια και video που θα προβληθεί στην τηλεόραση σαν σποτ. Τα self-tests είναι εξίσου εύκολα με τα τεστ εγκυμοσύνης που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο σπίτι εδώ και δεκαετίες. Αλλά ακόμα κι αν τις πρώτες φορές ένα ποσοστό των αυτό-εξεταζόμενων κάνει λάθος, δεν πειράζει. Θα μάθουμε πολύ γρήγορα, εκτιμούν οι ειδικοί.
Τι κάνουμε αν το self-test βγει θετικό; Χρειάζεται να πληρώσουμε κάτι;
Το θετικό αποτέλεσμα δηλώνεται πάλι με το ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr με ευθύνη του πολίτη και πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ. Εφόσον το πρώτο τεστ βγει θετικό, επιλέγουμε ένα από τα 386 σημεία που υπάρχουν πανελλαδικά για testing από τον ΕΟΔΥ και κάνουμε ένα 2ο rapid test απολύτως δωρεάν. Το 2ο αποτέλεσμα έχει ισχύ.
Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί;
Μαθητές κι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν self-test μια φορά την εβδομάδα. Τις προσεχείς ημέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πως πιστοποιείται στο σχολείο το θετικό ή και το αρνητικό αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι με μια υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα του μαθητή. Και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές η απουσία από το σχολείο δικαιολογείται με το 2ο θετικό rapid test.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;
Οι εργαζόμενοι θα κάνουν self-test μια φορά την εβδομάδα, ενώ κατά μια μερίδα επιστημόνων πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Και σε αυτή την περίπτωση, η αναρρωτική άδεια δικαιολογείται με το 2ο rapid test. Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις πληρώνουν για τον έλεγχο με μοριακό τεστ των εργαζομένων και αυτό το τεστ (χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων) διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στον έλεγχο της διασποράς.
Θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού για να πάμε στα σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ, ώστε να επιβεβαιώσουμε το θετικό self-test;
Όχι. Δεν κλείνουμε ραντεβού και δεν πληρώνουμε. Θα πρέπει βέβαια να μπορεί να ανταποκριθεί ο ΕΟΔΥ στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες
Γιατί αλήθεια θα κάνουμε τα self-test;
Στο στάδιο που βρισκόμαστε την πανδημία οδηγούν οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις και η μετάδοση ανάμεσα στον εργασιακό χώρο και το σπίτι. Με το self-test θα εντοπιστούν έγκαιρα όσοι βρίσκονται σε εκείνη την χρονική στιγμή που ξεκινούν τα συμπτώματα της covid λοίμωξης και εκείνοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό αλλά δεν έχουν συμπτώματα και συνεπώς μέσα από τον αυτοπεριορισμό τους θα διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης. Γι αυτό λοιπόν τα αξιοποιούμε ως εργαλείο. Σύμφωνα με τις μελέτες στα συμπτωματικά άτομα -που θα έχουν έναν λόγο παραπάνω να κάνουν το τεστ συγκεκριμένη ημέρα, τα self-test έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 95%. Ωστόσο, στα ασυμπτωματικά άτομα η ικανότητά τους να εντοπίσουν τους θετικούς φορείς του κορονοϊού είναι μειωμένη και διαμορφώνεται περίπου στο 60%. Στα 10 τεστ δηλαδή βγαίνουν 4 ψευδώς αρνητικά. Αλλά και πάλι η συμβολή τους θεωρείται σημαντική, αφού τουλάχιστον πιάνει τουλάχιστον τους μισούς….