Ειδικό Αφιέρωμα για τις Κατασκευές και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση παρουσίασε το ΔΙΚΤΥΟ, με την συμμετοχή επιστημόνων και επαγγελματιών του κλάδου των κατασκευών, προκειμένου να συνεισφέρει στην συζήτηση για το ψηφιακό μέλλον της χώρας κατά τομέα αλλά και να βοηθήσει ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατανοητή και προσιτή σε κάθε ενδιαφερόμενο η νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε, σε κάθε επαγγελματικό κι επιστημονικό κλάδο.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δικτύου κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στην ειδική έκδοση του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση, η Δ ́ Βιομηχανική Επανάσταση χαρακτηρίζεται από την νέα σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.
Οι αλλαγές γύρω μας είναι συγκλονιστικές, ταχύτατες και οι επιπτώσεις αφορούν χώρες και κοινωνίες, όλους τους τομείς της οικονομίας, και φυσικά την κοινωνία δηλαδή τους ανθρώπους, τις οικογένειες τους, τις μεταξύ τους σχέσεις τους. Η γνώση και η κατανόηση της νέας πραγματικότητας δεν αφορά μόνο στις κυβερνήσεις στα πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις. Αφορά όλους τους πολίτες όπου και αν μένουν σε όποια γενιά και αν ανήκουν , γυναίκες και άντρες.
«Το ΔΙΚΤΥΟ έχει εστιάσει σε αυτή την ανάγκη ενημέρωσης και επικοινωνίας γι ́αυτό το «νέο» που είναι ήδη εδώ. Μέχρι σήμερα ασχοληθήκαμε με την Δ ́ Βιομηχανική Επανάσταση και τον χώρο της υγείας, του εμπορίου , της αγροτικής ανάπτυξης, των τραπεζών , του τουρισμού . Μέσω του Παρατηρητηρίου παρακολουθήσαμε βήμα προς βήμα τις εξελίξεις στο χώρο της Διοίκησης» προσθέτει η κ. Διαμαντοπούλου.
Όπως εξηγεί, το 2020 ξεκινάμε με τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στο χώρο των κατασκευών και κυρίως στα δημόσια έργα , στις μεγάλες υποδομές, στα μεγάλα κτίρια
«Η ποιότητα, η ταχύτητα κατασκευής , το κόστος και η συντήρηση των δημοσίων υποδομών, είναι παράγοντες εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας αλλά και για τα δημόσια αγαθά που αυτή προσφέρει στους πολίτες της. Αλλαγή, καινοτομία ,υψηλή τεχνολογία είναι τα ζητούμενα στον χώρο των κατασκευών. Τα νέα δεδομένα εν μέσω Δ ́ Βιομηχανικής Επανάστασης απαιτούν εργαζόμενους με νέα προσόντα , νέα τεχνολογικά εργαλεία, νέα οργάνωση των επιχειρήσεων και βεβαίως μια πολιτεία που πρωτοπορεί στο θεσμικό πλαίσιο στις προδιαγραφές και στις διεθνείς συνεργασίες» καταλήγει η κ. Διαμαντοπούλου.
Η ευκαιρία της Ελλάδας
Βασικότερο όχημα για τη μετάβαση του χώρου των κατασκευών στη νέα ψηφιακή εποχή είναι το BIM (Building Information Modeling) το οποίο αποτελεί ένα ευφυές ψηφιακό αντίγραφο της κατασκευής πλούσιο σε έξυπνα δεδομένα προς επεξεργασία και έλεγχο.
Σύμφωνα με την με την κ. Βασιλική Μπέσιου, πολιτικό μηχανικό συνεργάτη του Δικτύου η κατασκευή μετατρέπεται έτσι σε μία «ζωντανή» οντότητα, η οποία αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον
«Η καινοτομία που εισάγει θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με αυτή των πρώτων σχεδιαστικών εργαλείων σε Η/Υ την εποχή που όλοι σχεδίαζαν με το χέρι! Η λογική αλλάζει εντελώς, καθώς μεταβαίνουμε σε μια διαδικασία διαχείρισης όλων των δεδομένων σε ένα κοινό εικονικό χώρο, δημιουργώντας μια αξιόπιστη βάση για τη λήψη αποφάσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής ενός κατασκευαστικού έργου» προσθέτει η κ. Μπέσιου.
Τέλος, όπως αναφέρει, προβλέπεται πως τα επόμενα χρόνια το ΒΙΜ θα καθιερωθεί ως πρότυπο για την εκτέλεση των δημόσιων έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο έχουν αντιληφθεί και για το οποίο προετοιμάζονται οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στο χώρο είτε πρόκειται για εταιρίες, είτε πρόκειται για κράτη και οργανισμούς.
«Στην Ελλάδα οφείλουμε, εκμεταλλευόμενοι το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό μας, να βρούμε τον τρόπο να μη μείνουμε εκτός από τις εξελίξεις. Ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση και ο διάλογος, και σε αυτό το βήμα δεν πρέπει να λείψει κανείς» καταλήγει.
Ολόκληρη την έκθεση του ΔΙΚΤΥΟΥ μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ