Τριάντα χρόνια μετά την έκρηξη στον κεντρικό αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, στις 26 Απριλίου 1986, και μόλυνε με ραδιενέργεια την γύρω περιοχή, τα ζώα έχουν εποικίσει την περιοχή σε ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων, εκμεταλλευόμενα την πλήρη απουσία ανθρώπων.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι τα ζώα επωφελήθηκαν από την απουσία των ανθρώπων, καθώς, όπως φαίνεται, ότι οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας -γεωργία, κυνήγι και δασοκομία- είναι πολύ χειρότερες από αυτές τις ραδιενέργειας.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ζώα σε 94 σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί από την Reserva Radioecologica Estatal de Polesia της Λευκορωσίας, η οποία επίσης έχει πληγεί από τη ραδιενέργεια που προκλήθηκε από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, στην διάρκεια έξι εβδομάδων μεταξύ Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2014, χρησιμοποίησαν 30 κάμερες. Οι επιστήμονες εντόπισαν 14 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων, λύκους, αγριογούρουνα, αλεπούδες και ρακούν. Μάλιστα, ο Τζέημς Μπέϊσλυ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέν στοιχείο ανεβρέθη το οποίο να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πληθυσμοί των ζώων μειώθηκαν. Μάλιστα, άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο αριθμός των άγριων ζώων στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ είναι παρόμοιος με εκείνον σε καταφύγια θηραμάτων που δεν έχουν μολυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πληθυσμός των λύκων στην περιοχή έχει επταπλασιαστεί. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο εποικισμός από τα ζώα του Τσερνόμπιλ άρχισε, μόλις, λίγα χρόνια μετά το δυστύχημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζώνη αποκλεισμού, μήκους, περίπου, 30 χιλιομέτρων περιβάλλει μια έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Τσερνόμπιλ. Από την λεγόμενη απαγορευμένη ζώνη έχουν απομακρυνθεί και οι 116.000 άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί.