«ΜΕΘ του ποδαριού», «ΜΕΘ-μαϊμού», «ΜΕΘ καβάτζα», «ΜΕΘ VIP»: Είναι η νέα εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον βρίσκεται σε θανατολογικό παραλήρημα, επιδιδόμενος σε μια μακάβρια προπαγάνδα και σε κομματική εκμετάλλευση του πόνου και της αγωνίας των ανθρώπων. Το γεγονός ότι και σε αυτήν την περίπτωση πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται τέτοια συζήτηση, είναι η απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επειγόντως μια VIP ΜΕΘ. Διαφορετικά θα πεθάνει αναπνέοντας τις αναθυμιάσεις από το δηλητήριο της προπαγάνδας του.
Σε όλη την Ευρώπη πληθαίνουν οι οργισμένες καταγγελίες ανθρώπων που δεν μπορούν να νοσηλευτούν, να χειρουργηθούν, να βρουν μια κλίνη ΜΕΘ επειδή τα νοσοκομεία γεμίζουν με ανεμβολίαστους που προσβάλλονται από κορονοϊό. Και σε πολλές περιπτώσεις ούτε και οι ανεμβολίαστοι ασθενείς που πάσχουν από την COVID-19 μπορούν να τύχουν της κατάλληλης αντιμετώπισης, λόγω της υπερφόρτωσης των ΜΕΘ.
Αλλά μόνο στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας καταγγέλλουν την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας της υπάρχουν άνθρωποι που διασωληνώνονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει «πουθενά αλλού». Και μόνο ο κ. Τσίπρας και οι «καταγγέλλοντες» αρνούνται την τραγική πραγματικότητα: Ότι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στην Ελλάδα – όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη – έχουν υπερφορτωθεί.
Αντίθετα, σε όλη την Ευρώπη τα περιστατικά αυτά ενισχύουν τις φωνές – από όλα τα κόμματα – υπέρ της ανάγκης να εμβολιαστούν όλοι, ώστε να μην κινδυνέψουν ούτε οι ίδιοι, ούτε οι συνάνθρωποί τους που πάσχουν από άλλες ασθένειες ή βρίσκονται στα επείγοντα των νοσοκομείων, μετά από ένα ατύχημα, ένα έμφραγμα, ένα εγκεφαλικό.
Η ζοφερή πραγματικότητα που αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην Ολλανδία, τα νοσοκομεία αναβάλλουν χημειοθεραπείες, μεταμοσχεύσεις, επεμβάσεις σε καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς. Είναι τόσο δραματική η κατάσταση που η Προτεσταντική Εκκλησία εκπαιδεύει τους ιερείς προκειμένου να συμπαρίστανται σε ασθενείς των οποίων αναβάλλονται οι επεμβάσεις.
Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Τον περασμένο Νοέμβριο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 44% και το νέο κύμα επέδραμε λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τα περισσότερα μέτρα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα – αλλά κανείς δεν άρχισε να φωνάζει περί παλινωδιών και άλλων… εγκλημάτων!
Στην Ουτρέχτη μάλιστα, μια ομάδα χειρουργών, βλέποντας τους ασθενείς τους εξαιρετικά απογοητευμένους και μέσα στην αβεβαιότητα, βγήκαν με τις ιατρικές τους μπλούζες στους δρόμους προσπαθώντας να πείσουν τους περαστικούς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Αυτή την εβδομάδα μετά βίας κατάφερα να βρω ένα κρεβάτι για έναν ασθενή που ήρθε με οξεία κάκωση νωτιαίου μυελού. Έχω ασθενείς που πιθανότατα δεν θα μπορέσουν ποτέ να περπατήσουν ξανά επειδή η επέμβασή τους έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Σε νιώθω αδελφό μου και σε εκλιπαρώ. Οι ασθενείς μας παίρνουν τόσα φάρμακα για τους πόνους, που αδυνατούν να σταθούν στα πόδια τους. Και να ξέρετε, δεν είμαι από την κυβέρνηση, είμαι ένας απλός γιατρός», είπε ένας από αυτούς σε έναν αντιεμβολιαστή.
Πέντε Σάββατα στη σειρά κράτησε η εκστρατεία ενημέρωσης της συγκεκριμένης ομάδας. Σήμερα, με περηφάνεια δηλώνουν πως οδήγησαν στα εμβολιαστικά κέντρα 803 άτομα.
Δηλαδή, οι γιατροί αυτοί δεν άρχισαν να καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ, ότι οι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, ότι υπάρχουν VIP ΜΕΘ. Απλά αποφάσισαν να κάνουν κάτι.
Είναι χειρότερο το εμβόλιο από τον καρκίνο;
Στην Ιταλία, προβάλλονται οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων που βλέπουν τις επεμβάσεις τους να αναβάλλονται, να τους συνταγογραφούν φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου επειδή πάσχουν από καρκίνο και αναβάλλονται οι θεραπείες τους, να χάνονται όργανα διότι αναβάλλονται οι μεταμοσχεύσεις.
Ο ιταλικός Τύπος παρουσιάζει συχνά ασθενείς που δηλώνουν απογοητευμένοι, θυμωμένοι και φοβισμένοι. «Αν αυτές οι καθυστερήσεις δεν προλάβουν μία μετάσταση;», ρωτούν οι καρκινοπαθείς. Αλλά τέτοια απελπισμένα ερωτήματα δεν γίνονται αφορμή για καταγγελίες εκ μέρους των κομμάτων. Προβάλλονται για γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός.
Η Λάουρα Ντι Σιένα, καρκινοπαθής από την Παβία, πληροφορήθηκε πως η επέμβασή της έπρεπε να αναβληθεί. Ακολούθησε η οργισμένη ανάρτησή της στο Fb: «Έχω καρκίνο αλλά δεν με χειρουργούν επειδή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ανεμβολίαστους. Επιτέλους τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο από τον καρκίνο; Μπορείτε να γλιτώσετε το εμβόλιο, αλλά πώς θα γλιτώσουμε οι ογκολογικοί ασθενείς από τον καρκίνο; Θα θέλατε να ήσασταν στη θέση μου; Εμένα μου είπαν πως παραμένω στη λίστα αναμονής. Και στο μεταξύ μου συνέστησαν να μην κάνω την τρίτη δόση για να μην επιβαρυνθούν οι πνεύμονές μου ενόψει της επέμβασης»!
«Έχουμε και εμείς δικαίωμα στη νοσηλεία»!
Στο Βέλγιο, ο Τύπος πρόβαλε την περίπτωση της τετράχρονης Λούνα Ντρέσεν που πάσχει από επιληψία και έπρεπε να έχει χειρουργηθεί στον εγκέφαλο από τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά δεν βρίσκεται ποτέ μια κλίνη σε ΜΕΘ για την μικρούλα.
Οι φωτογραφίες της πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι με ένα προστατευτικό κράνος στο κεφάλι – καθώς παθαίνει δώδεκα κρίσεις επιληψίας την ημέρα – ήταν για όλους μια γροθιά στο στομάχι. Αλλά δεν αμφισβητήθηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ για την μικρή Λούνα, ούτε είπε κανείς πως δόθηκε σε κάποιο άλλο… VIP κοριτσάκι.
Όπως είπε ο πατέρας της, οι γιατροί βιάζονται για την επέμβαση, «αλλά μας είπαν πως η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό. Και όμως, η Λούνα χειροτερεύει εβδομάδα τη βδομάδα».
«Δεν είμαστε οι μόνοι που το βιώνουμε αυτό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση. Αυτό απλά δεν είναι δυνατό. Έχουμε και εμείς δικαίωμα σε νοσηλεία», είπε η μητέρα της.
Γερμανία: Νοσηλεία στους διαδρόμους των νοσοκομείων
Και στη Γερμανία τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Στη νότια Γερμανία, πολλές κλινικές δεν δέχονται ασθενείς που χρήζουν κλινών ΜΕΘ. Ο γερμανικός Τύπος γράφει για πολύ σοβαρά ασθενείς που νοσηλεύονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Και δημοσιεύει τις ανακοινώσεις των Ενώσεων Εντατικολόγων και Αναισθησιολόγων που δηλώνουν ότι στη χώρα η νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς, καρδιοπαθείς ή ανθρώπους με εγκεφαλικό δεν είναι πλέον εγγυημένη λόγω της υπερφόρτωσης των ΜΕΘ και των ΜΑΦ.
Έχει επισήμως ανακοινωθεί ότι λειτουργούν 4.000 λιγότερες ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, λόγω αθρόων παραιτήσεων εξαιτίας της εξάντλησης του υγειονομικού προσωπικού. Και ότι τα γερμανικά νοσοκομεία λειτουργούν με 35.000 λιγότερους υγειονομικούς.
«Μας ενδιαφέρει η διασφάλιση καλής ιατρικής περίθαλψης. Δυστυχώς, οι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς πρέπει να φιλοξενούνται στους διαδρόμους ορισμένων κλινικών», δήλωσε ο πρόεδρος των αναισθησιολόγων Γκετς Γκέλντνερ.
Αλλά κανείς δεν μιλά για «εγκλήματα». Ούτε λέει ότι «η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα»…
Διαλογή ασθενών στη Σαξονία
Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Ιατρικός Διευθυντής της Κλινικής του Ομπερλαουζίτσερ της Σαξονίας Ματίας Μένγκελ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με πολίτες ότι οι γιατροί του νοσοκομείου του αναγκάστηκαν ήδη πολλές φορές να «επιλέξουν» ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν, καθώς δεν επαρκούσαν οι κλίνες.
«Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε αρκετές φορές στην κατάσταση να πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πάρει οξυγόνο και ποιος όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται πάντα προσπάθεια να μεταφερθούν ασθενείς σε άλλες κλινικές, «αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίκεντρο, ολόκληρη η δυτική Σαξονία είναι γεμάτη και κάποια νοσοκομεία δεν δέχονται πλέον ασθενείς».
Την ίδια μέρα, ο ιατρικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης δήλωνε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει την διαλογή.
«Δεν έχουμε βιώσει τέτοια κατάσταση στη Χαϊδελβέργη ή οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια», εξήγησε.
Ο ίδιος ο Γερμανός επικεφαλής επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν μίλησε για μια περίπτωση επιλογής μεταξύ ενός 35χρονου οικογενειάρχη και ενός ηλικιωμένου με χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης.
Όπως στα πεδία των μαχών…
Κάποιοι μάλιστα θύμισαν πως η πρώτη διαλογή ανάγεται στο 1808. Και πως στην Μάχη του Βατερλό και στον Πόλεμο της Κριμαίας γιατροί αναλάμβαναν να διαπιστώσουν ποιοι από τους τραυματίες μπορούσαν να σωθούν ή να περπατήσουν μετά τις πρόχειρες πρώτες βοήθειες.
Αυστρία: Μόνο η ακροδεξιά ρωτά για τις ΜΕΘ
Στην Αυστρία άνθρωποι που πρέπει να χειρουργηθούν μετά από σοβαρά ατυχήματα περιμένουν επί εβδομάδες. «Φοβόμουν ότι θα χάσω το πόδι μου», είπε μια γυναίκα.
Εκεί, την προπαγάνδα περί ΜΕΘ έχει αναλάβει η Ακροδεξιά, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα της πληρότητας στις ΜΕΘ προκειμένου να επιβάλει μέτρα περιορισμού των ελευθεριών. Ο αρχηγός του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ ζήτησε τα στοιχεία για τις κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και για τον αριθμό των κλινών που προστέθηκαν στο σύστημα.
Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και «αποκάλυψε» πως το 40% των ασθενών που αναφέρθηκε ότι βρίσκονται στις ΜΕΘ, στην πραγματικότητα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Λέει επίσης πως το γεγονός ότι 7.000 αντιεμβολιαστές υγειονομικοί οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασίας, σημαίνει ότι δεν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση στα νοσοκομεία.
2.500 στρατιώτες στα νοσοκομεία της Ελβετίας
Στην Ελβετία, οι επεμβάσεις αναβάλλονται επί εβδομάδες. Ηλικιωμένοι με σπασμένα χέρια φθάνουν ως την πόρτα του χειρουργείου και ξαφνικά τους λένε πως θα επιστρέψουν στο σπίτι τους με παυσίπονα και θα τους ειδοποιήσουν μόλις αδειάσει κρεβάτι.
Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα τοποθετήσει 2.500 χιλιάδες στρατιώτες στα νοσοκομεία προκειμένου να συνδράμουν το υγειονομικό προσωπικό σε βοηθητικές δουλειές (μεταφορά ασθενών και όλα τα άλλα).
Μπορούμε να φανταστούμε τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογη περίπτωση; Τα γνωστά: Δεν κάνατε προσλήψεις, δεν ενισχύσατε το σύστημα υγείας…
Δεν έχει άραγε η Ελβετία, το θησαυροφυλάκιο του κόσμου, την δυνατότητα να κάνει προσλήψεις; Και καταφεύγει στους στρατιώτες; Και όμως! Δεν μίλησε κανείς! Με αποτέλεσμα ήδη από τη πρώτη ημέρα 200 στρατιώτες να δηλώσουν εθελοντές!
Προκλήθηκε μάλιστα σάλος όταν στο νοσοκομείο Σάλεμ της Βέρνης δεν έγινε δεκτό ζευγάρι ανεμβολίαστων – η σύζυγος χρειαζόταν άμεση εισαγωγή – επειδή δεν είχαν κάνει τεστ. Η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι, αλλά καθώς είχε παρουσιάσει αιμορραγία μετά από επέμβαση, τηλεφώνησε στο νοσοκομείο και ζήτησε να της επιτρέψουν να μεταβεί επειγόντως εκεί. Όπως κατήγγειλε, η κοπέλα στο τηλέφωνο της έβαλε τις φωνές: «Θα κάνεις το εμβόλιο ή θα πεθάνεις»!
Διαλογή ασθενών με… εγχειρίδιο!
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, έγινε γνωστό ότι στην Βέρνη γίνεται πλέον διαλογή ασθενών. «Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα αυξηθούν και οι διαλογές», εξήγησε στην εφημερίδα Blick ο εντατικολόγος Κρίστιαν Φρέι.
Η πρακτική λέγεται «triage», κατ’ ευφημισμόν «τακτοποίηση». Οι οδηγίες έχουν δοθεί από την Ελβετική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Είναι η διαδικασία κατά την οποία οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα υποβληθεί σε θεραπεία.
Για την διαλογή αποφασίζει το νοσοκομείο, μετά από σύσταση των γιατρών της ΜΕΘ. Και επιτρέπεται μόνο αν δεν μπορεί να αναβληθεί μια επέμβαση ή δεν υπάρχει θέση σε άλλο νοσοκομείο.
Το κριτήριο είναι η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση επιβίωσης. Δηλαδή νοσηλεύεται στην ΜΕΘ όποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Προβλέπεται επίσης πλήρης ενημέρωση των συγγενών για την σκληρή απόφαση, ενώ προσφέρεται βοήθεια από τους ιερείς ή τους ψυχολόγους του νοσοκομείου.
Με δεδομένο ότι τέτοιες αποφάσεις προκαλούν μεγάλο βάρος στους γιατρούς, η Ελβετική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών έχει από το 2013 δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο με οδηγίες υπό τον τίτλο «Μέτρα εντατικής θεραπείας». Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το εγχειρίδιο συμπληρώθηκε με νέες κατευθυντήριες γραμμές. Και όταν διαπιστώθηκε η επιβάρυνση στους άλλους ασθενείς, εμπλουτίστηκε με οδηγίες που εστιάζουν λιγότερο σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Την άνοιξη του 2020, η Ακαδημία, σε συνεργασία με την Ελβετική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, ανέπτυξε έναν «οδηγό» που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2020. Οι οδηγίες προσαρμόζονται συνεχώς στις νέες συνθήκες. Από τότε αναθεωρήθηκαν τέσσερις φορές – με τελευταία στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Αλλά ουδείς εξεμάνη για τις συνεχείς αλλαγές…
Παράπλευρες απώλειες
Στη Γαλλία, ένας καρδιοπαθής ηλικιωμένος που καθυστέρησε η επέμβασή του, άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά την εγχείρηση, που προσδιορίστηκε μετά από μήνες.
«Δεν ξέρω αν θα ζούσε στην περίπτωση που η επέμβαση γινόταν στην ώρα της», σχολίασε ο γιος του. «Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν πέθανε από κορωνοϊό, αλλά εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο πατέρας μου ήταν παράπλευρη απώλεια».
Σε πολλά νοσοκομεία, οι γιατροί δηλώνουν πως από τα 15 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5. Και πως άνθρωποι που φθάνουν στο νοσοκομείο με κολικούς δεν μπορούν να χειρουργηθούν για πέτρες στα νεφρά, απλά τους κάνουν μια παυσίπονη ένεση. «Κι’ αν με ξαναπιάσει ο κολικός;», ρωτούν. «Θα ξαναέλθετε στα επείγοντα», είναι η απάντηση.
Και όλοι υπενθυμίζουν πως για τους καρκινοπαθείς ο χρόνος μετράει αντίστροφα όσο καθυστερούν οι επεμβάσεις τους…
Σε μια άλλη περίπτωση, ένας γιατρός δήλωσε πως συχνά χρειάζεται να επιλέξει αν θα χειρουργήσει το ένα ή το άλλο ανεύρυσμα, ανάλογα με το μέγεθός του – αν και πρακτικά κινδυνεύουν όλοι το ίδιο.
Γι’ αυτό και συχνά αναβάλλονται όλες οι εγχειρήσεις ώστε να μην χρειαστεί μια τέτοια επιλογή…
Το γαλλικό «λευκό σχέδιο»
Στις 8 Δεκεμβρίου, η περιφέρεια Παρισίων, η μεγαλύτερη της Γαλλίας με 12 εκατομμύρια κατοίκους, ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία. Με «επαναπρογραμματισμό» θεραπειών για να υπάρξει χώρος για τους ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για το «λευκό σχέδιο» που εφαρμόζεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εφαρμόζεται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπεται από νόμο του 2004. Για την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αποφασίζουν οι Αρχές μετά από αίτημα του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, μεταφέρονται ασθενείς και προσωπικό, ενώ αναβάλλονται οι μη επείγουσες θεραπείες και επεμβάσεις.
Αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να επιβληθεί σε ευρύτερες περιοχές τότε την απόφαση λαμβάνει ο νομάρχης ή και ο πρωθυπουργός.
Οι αλγόριθμοι των ΜΕΘ
Στη Νέα Ζηλανδία αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος, ένα εργαλείο προτεραιοποίησης ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό, προκειμένου να αποφασιστεί η σειρά εισαγωγής στις ΜΕΘ. Χρησιμοποιούνται οκτώ κριτήρια, που έχουν καθοριστεί από ομάδα ειδικών, γιατρών, οικονομολόγων και αναλυτών, υπό την επίβλεψη ενός επιστήμονα βιοηθικής.
Το κάθε κριτήριο έχει το δικό του ποσοστό. Για παράδειγμα το επίπεδο οργανικής ανεπάρκειας έχει προσδιοριστεί στο 15,7%, η καρδιαγγειακή κατάσταση στο 15,7%, η ηλικία στο 12,4%, η λειτουργικότητα στο 15,7%, η αναπνευστική επάρκεια στο 11,1%, το βάρος στο 9,2%, το ανοσοποιητικό στο 11,1% και άλλες σχετικές ενδείξεις στο 9,2%. Έχουν προστεθεί και δύο επιπλέον κοινωνικά κριτήρια – η προτεραιοποίηση των ιθαγενών Μαορί και οι υγειονομικοί.
Ανάλογα κριτήρια έχουν τεθεί και σε άλλες χώρες, όπου προηγούνται οι υγειονομικοί, οι νέοι και εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Αλλά αυτό που τελικά προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως ειδικά όσον αφορά στον κορωνοϊό η αξιολόγηση χρειάζεται να γίνεται κατά περίπτωση. Και συχνά δεν προλαβαίνει κανείς να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο.
Και το κυριότερο: Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει πόσοι ασθενείς πεθαίνουν μετά την διασωλήνωση σε ΜΕΘ και πόσοι πεθαίνουν με αναπνευστήρα.
ΣΥΡΙΖΑ ο εντατικολόγος
Διεθνώς η κρατούσα άποψη είναι πως την μεγαλύτερη σημασία έχει το τάιμινγκ όσον αφορά στην διασωλήνωση. Ακριβώς επειδή κάθε περίπτωση ασθενούς με κορωνοϊό είναι ξεχωριστή και όλα αποφασίζονται κατά περίπτωση.
Αυτό απέδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Νότια Κορέα, Βραζιλία και Ιράν, που περιέλαβε 24 μελέτες για ισάριθμους διασωληνωθέντες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες διασωληνώσεις διενεργήθηκαν σε ΜΕΘ, αλλά σε αρκετές χρειάστηκε η συγκεκριμένη ιατρική πράξη να εκτελεστεί και εκτός ΜΕΘ.
Σε μια άλλη περίπτωση, που συγκέντρωσε 12 μελέτες και μελετήθηκαν 8.944 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, δεν διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ εκείνων που διασωληνώθηκαν εγκαίρως και εκείνων που η διασωλήνωσή τους καθυστέρησε. Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα όταν συγκρίθηκαν οι περιπτώσεις αυτών που μπήκαν στις ΜΕΘ και διασωληνώθηκαν και εκείνων που έμειναν εκτός και αντιμετωπίστηκαν με αναπνευστήρες.
Με λίγα λόγια, όλα είναι ρευστά. Οι έρευνες δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε σίγουρα συμπεράσματα. Και συχνά τα αποτελέσματά τους είναι αντιφατικά.
Έτσι, οι περισσότερες μελέτες ολοκληρώνονται με την φράση «remain to be explored» - μένει να ερευνηθεί…
Και σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φορέσει την στολή του εντατικολόγου και εκτοξεύουν συνεχώς ύβρεις, καταφεύγοντας σε μια χυδαία γλώσσα του μίσους.
* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος