Απάντηση στη βαθιά ριζωμένη νοοτροπία και τις πιέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών της εκπαίδευσης που αντιδρούν στην αξιολόγηση, δίνει η ανταπόκριση των πρώτων 6.000 περίπου σχολείων σε σύνολο 14.000 μονάδων. Τα σχολεία αυτά έχουν ήδη καταθέσει πλήρεις φακέλους αξιολόγησης στη σχετική πλατφόρμα, παρά την προσπάθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών να μποϊκοτάρουν το νόμο.
Έχοντας την πλήρη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην εκπαίδευση προαναγγέλλουν νέες αποχές και ζητούν ακύρωση του ψηφισμένου νόμου που τους αφορά, για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, παρ’ ότι πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την «απεργία - αποχή» τους. Είχε προηγηθεί προσφυγή της υπ. Παιδείας με κατεπείγουσα αγωγή στο δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές ενώσεις της εκπαίδευσης ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία - αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ).
Την ίδια δηλαδή στιγμή που κάποιες σχολικές μονάδες έχουν ήδη στείλει πλήρη φάκελο αξιολόγησης εντός προθεσμιών, κάποια άλλα κωλυσιεργούν, με την παρότρυνση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, ενώ ταυτόχρονα μαίνεται ένα δικαστικό γαϊτανάκι. Στον αντίποδα, βρίσκεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπου παρέχει στήριξη και καλεί τους εκπαιδευτικούς να παρανομήσουν, λέγοντας μάλιστα πως θα σβήσει τυχόν ποινές και κυρώσεις που θα προκύψουν από τη μη εφαρμογή του νόμου.
Τελευταία εξέλιξη είναι ότι η υπουργός Παιδείας κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα Παρασκευή, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία - αποχή κατά της αξιολόγησης. Η ίδια καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία - αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία - αποχή που κρίθηκε παράνομη προ ημερών.
Το δικαστικό γαιτάνκι δεν τελειώνει εδώ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την πρώτη απεργία - αποχή τους, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ασκήσει αντέφεση, ζητώντας επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Η εν έφεση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.
Παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστικών ηγεσιών, 5.632 σχολεία έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει φακέλους αξιολόγησης στην σχετική πλατφόρμα με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ο αριθμός τους βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.