Η Αθήνα προσαρμόζει τη στρατηγική της απέναντι στον εκβιασμό Πούτιν
Σύσκεψη για την ενέργεια

Η Αθήνα προσαρμόζει τη στρατηγική της απέναντι στον εκβιασμό Πούτιν

Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών.

Συζητήθηκε επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Αυτό που επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια, ενώ δεν θεωρείται πιθανή η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου.  Ταυτόχρονα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο πακέτο της ΔΕΘ και στο σχεδιασμό του 2023 έχουν ληφθεί υπόψιν οι επισφάλειες που βιώνουμε.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, αρχής γενομένης από το Δημόσιο, από τους υπουργούς Ενέργειας και Εσωτερικών, Κώστα Σκρέκα και Μάκη Βορίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης «εξαντλώντας αλλά όχι παραβιάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι ανάγκη να σπάσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας και υπενθύμισε την επιστολή των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μπει πλαφόν και να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελληνική πρόταση είναι αντικείμενο επεξεργασίας από την Κομισιόν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους που παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο».

Η τιμή του φυσικού αερίου

H πορεία της τιμής του φυσικού αερίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αλλά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν την Παρασκευή στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών ενέργειας θα καθορίσουν και το τελικό περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η οποία συντάσσεται υπό συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας.

Ένα πρόπλασμα των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο είναι σαφές ότι, μεταξύ άλλων παραμέτρων, την οριστικοποίησή τους θα κρίνουν ο πληθωρισμός, η πορεία των εσόδων κατά τον τελευταίο μήνα της θερινής περιόδου και το ύψος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού θα παρουσιάζει την επόμενη φάση του κυβερνητικού σχεδίου με την κωδική ονομασία «καθημερινότητα», στην οποία το κέντρο βάρους θα πέφτει στη στήριξη, μέσω στοχευμένων μέτρων, των πολιτών για να ανταπεξέλθουν σε ανελαστικές δαπάνες.

Διαβάστε ακόμα:

Πυρετώδεις συσκέψεις για να «κλειδώσουν» τα μέτρα στη ΔΕΘ