«Η Β. Κορέα θα μπορεί σύντομα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά»

«Η Β. Κορέα θα μπορεί σύντομα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά»

Η ικανότητα της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή προς τις ΗΠΑ θα γίνει σύντομα μία αποδεκτή πραγματικότητα, μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Robert Gates.

«Εκτιμώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα δούμε να γίνεται αποδεκτό ότι η Β. Κορέα θα έχει την ικανότητα να εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή κατά των ΗΠΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν ήδη να το κάνουν», δήλωσε ο Gates στο CNBC.

Ο Gates, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας στις κυβερνήσεις του George W. Bush, όσο και του Barack Obama, ενώ στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της CIA, δεν περιμένει η Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αν η προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι μία δήλωση ή διαβεβαίωση από τους Βορειοκορεάτες ότι θα εγκαταλείψουν το πυρηνικό πρόγραμμα τότε δεν πάμε πουθενά», τόνισε.

Στο περιθώριο του Arab Strategy Forum στο Dubai, ο Gates εκτίμησε ότι το κλειδί είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, γεγονός που ελαχιστοποιεί την απειλή να ξεσπάσει κρίση και στη συνέχεια μετριάζει κάπως την ένταση.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς