Η Βρετανία μπορεί να συζητά αλλά όχι να επικυρώνει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ

Η Βρετανία μπορεί να συζητά αλλά όχι να επικυρώνει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ

Η Βρετανία μπορεί να συζητά αλλά όχι να επικυρώνει διμερείς συμφωνίες όσο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ηγηθεί των τεχνικών διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι δηλώσεις του Φρανς Τίμερμανς εγείρουν την προοπτική εμποδίων και καθυστερήσεων στα σχέδια της Βρετανίας να επιδιώξει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ενόσω ετοιμάζεται να φύγει από την Ένωση.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να αρχίσει τις διαδικασίες διαζυγίου τον Μάρτιο – αν και η ώρα της εξόδου τέθηκε σήμερα εν αμφιβόλω όταν το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.
«Είναι μια πολύ απλή νομική κατάσταση», δήλωσε ο Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο καθένας μπορεί να μιλά με τον καθένα, αλλά μπορείτε να υπογράψετε μια εμπορική συμφωνία με μια τρίτη χώρα μόνο όταν θα έχετε φύγει από την ΕΕ. Δεν μπορείτε να το κάνετε πριν», δήλωσε ο Τίμερμανς στους δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις του Τίμερμανς μοιάζουν ελαφρώς λιγότερο αυστηρές από εκείνες του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε πέρυσι πως δεν του αρέσει η ιδέα η Βρετανία να διαπραγματεύεται μόνη της εμπορικές συμφωνίες ενόσω δεν έχει υλοποιηθεί το Brexit.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι, ο οποίος βρισκόταν κι αυτός σε μια συνάντηση υπουργών και αξιωματούχων της ΕΕ στη Μάλτα: «Είναι σαφές πως το εμπόριο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα (των κεντρικών θεσμών της ΕΕ εκ μέρους των κρατών μελών). Όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία της ΕΕ».

Οι κανονισμοί της ΕΕ δίνουν και στις δύο πλευρές δύο χρόνια από τη στιγμή που γίνεται επίκληση της εξόδου προκειμένου να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν το διαζύγιο προτού αυτό γίνει πράξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ