Την χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάσα που τόσο πολύ χρειάζεται η πραγματική οικονομία αναζητά εδώ και ημέρες η κυβέρνηση. Μια τέτοια δύσκολη πολιτικά απόφαση που κινείται πάνω σε μία λεπτή γραμμή, αλλά κρίνεται απαραίτητη, υπηρετώντας έναν μεγαλύτερο σκοπό, εκλήθη να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες.
Πώς θα πορευθεί η χώρα εν μέσω κορονοϊού μέχρι τα Χριστούγεννα; Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν και ποια θα κλείσουν; Ήταν δύο από τα ερωτήματα που κυριαρχούν τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες.
Εδώ και αρκετό καιρό στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως είναι φυσιολογικό να συμβαίνει πάντα σε μεγάλα ζητήματα, καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Απόψεις που αναγκαστικά δεν αποκλείουν η μία την άλλη, ούτε και η μία θεωρείται σωστή και η άλλη λάθος. Κεντρικός άξονας είναι η επίλυση της δύσκολης και πολυεπίπεδης εξίσωσης, η οποία στη βάση της έχει ένα δίλημμα : Πώς θα συνδυαστεί από την μία η προστασία της ανθρώπινης ζωής με τον περιορισμό της πανδημίας και από την άλλη η περιφρούρηση της οικονομικής δραστηριότητας , την ώρα που η ελληνική οικονομία παλεύει να ορθοποδήσει.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν υπάρχουν δύο τάσεις:
- Όλοι όσοι εκτιμούν ότι η απελευθέρωση της δραστηριότητας όσο απαραίτητη και αν είναι, δεν είναι της ώρας. Σε αυτή τη θέση κυριαρχεί η επιτροπή των λοιμωξιολώγων που συνεργάζεται με την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Είναι η άποψη που θεωρεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση παρά την κόπωση των πολιτών. Πρόκειται για την καθαρά επιστημονική ματιά, πέρα και πάνω από άλλες παραμέτρους.
- Όλοι όσοι πιστεύουν ότι μετά την έστω μικρή μείωση των κρουσμάτων θα πρέπει να υπάρξει μία λελογισμένη λειτουργία βασικών τμημάτων της οικονομικής δραστηριότητας της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φυσιολογική κόπωση που καταγράφεται ανάμεσα στους πολίτες και να δοθεί το «φιλί της ζωής» σε οικονομικά πεδία που αργοσβήνουν. Με την άποψη αυτή συντάσσεται κυρίως η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «γνωρίζει από πρώτο χέρι» τις δυσκολίες διαφόρων κλάδων.
Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μπορούν και να αναλυθούν και να αξιολογηθούν κατά περίπτωση.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή η διαχείριση της πανδημίας συνιστά μία πολύπλοκη άσκηση ισορροπίας. Σε κάθε περίπτωση όπως ο ίδιος έχει επισημάνει η η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης του. Άρα η όποια άρση των υφιστάμενων περιορισμών, θα γίνεται πάντα σταδιακά και με ασφάλεια, μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Με την απόφαση του λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει αλλά με πολύ αυστηρό πλαίσιο το λιανεμπόριο ουσιαστικά δίνει τον τόνο. Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά παίρνει θέση ανάμεσα στις δύο «γραμμές» εντός της κυβέρνησης του , την ώρα που στην Ιταλία καταγράφηκαν πάνω από 800 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο και στην Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ ζητάει ακόμα αυστηρότερα μέτρα.