Το ελληνική αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι «προπέτασμα καπνού ανάμεσα στην ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί την πολιτιστική του κληρονομιά και τη διεθνή κοινή γνώμη». H UNESCO… κακώς δε συγκινήθηκε από τις κριτικές για τη μεταφορά των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου.
Κάκιστα, δε, δεν ασχολήθηκε με το… τσιμέντωμα της Ακρόπολης! Τα Fake news του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται μέχρι την εκπνοή του έτους. Μέλος της επιτροπής σοφών του Αλέξη Τσίπρα, ο Τάσος Τανούλας, είπε τα παραπάνω σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Manifesto.
Όλα κακά, ψυχρά και ανάποδα κατά τον προεδρικό σύμβουλο. Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) εξέδωσε πρόσφατα ομόφωνη απόφαση για την επιστροφή των γλυπτών. Μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας, η οποία επισημάνθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Κόσμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς έχει άλλη άποψη και για αυτό το εθνικό θέμα. Είναι ο μόνος, αλλά δεν τον ενδιαφέρει. Αρκεί να τα κάνει όλα μπάχαλο, ισχυριζόμενος ότι κάνει αντιπολίτευση.
Κατά τον Τάσο Τανούλα, εκτός από το ότι η UNESCO δεν ασχολήθηκε με τον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης («κι εσείς που βασανίζατε τους μαύρους») «δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα μαζικά μη αναστρέψιμα έργα που πραγματοποιούνται στην Ακρόπολη και άλλα εκτεταμένα κατασκευαστικά έργα που σχεδιάζονται και τα οποία θα ακυρώσουν αμετάκλητα τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο χώρος αυτός έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.»
Και η κορωνίδα: «Πρέπει αυτό να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ακρόπολη από τις ελληνικές αρχές υποστηρίζονται από την ICPRCP, σε βάρος των αξιών που η ίδια η UNESCO εκτίμησε σε αυτό το μνημείο για να της απονείμει τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς;»
Όχι, μόνο πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη το γεγονός ότι η UNESCO δεν ακολούθησε τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μη έκδοση ανακοίνωσης, πρέπει να εκληφθεί και ως απόδειξη ότι δεν τα υποστηρίζει. Το Liberal.gr είχε αποκαλύψει προ καιρού πως το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, απαντώντας σε ερωτήσεις εμπειρογνωμόνων.
Έκτοτε, δεν υπήρξε πρόβλημα από την πλευρά του διεθνούς οργανισμού. Επιπροσθέτως, στο σώμα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς επελέγη εκπρόσωπος της χώρας μας, κάτι που θα συντελέσει στο να διαψεύδονται αμέσως τα fake news. Πάντως, η προσπάθεια που έγινε, απέτυχε παταγωδώς. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν των πάντων.
Τα κριτήρια με τα οποία ενάχθηκε η Ακρόπολη των Αθηνών στον κατάλογο πληρούνται με τον καλύτερο τρόπο και η UNESCO στο επίσημο site της συγχαίρει την Ελλάδα για τα έργα αυτά. Ναι, αλλά δεν ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ…
Ο εκ των «σοφών» του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών «μια πολιτική χειρονομία εγγεγραμμένη στο πλαίσιο του μότο του Ανδρέα Παπανδρέου ‘Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες’. Σήμαινε μια νέα αρχή, υπό την πρώτη ελληνική κυβέρνηση που αυτοαποκαλούνταν σοσιαλιστική. Η έκκληση δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, κυρίως λόγω της προβολής της από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, διεθνή σταρ του κινηματογράφου. Συνεχίζει να πλανάται σαν προπέτασμα καπνού ανάμεσα στην ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί την πολιτιστική του κληρονομιά και τη διεθνή κοινή γνώμη» (χρειάζεται σχόλιο; Μάλλον όχι)
Κατόπιν, ο κ. Τανούλας χαρακτηρίζει «λυπηρή» την του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, σημειώνει: «Κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει μια ‘ιδεολογική’ σύνδεση μεταξύ της επιστροφής των μαρμάρων και του τρέχοντος έργου ανοικοδόμησης στην Ακρόπολη.
Ωστόσο, δεν μπορώ να δω κανένα άλλο ιδεολογικό περιεχόμενο στο τελευταίο, εκτός από τη συμμόρφωση σε ένα μεγάλο έργο μετατροπής του ιστορικού κέντρου, ας πούμε, της Αθήνας σε έναν τουριστικό οικισμό που παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα αρχαιολογικά τοποθεσίες, μουσεία, καταστήματα και άλλα αστικά τουριστικά αξιοθέατα, δηλαδή ιδανικό μέρος για σύντομες επισκέψεις που ευνοούνται από κρουαζιέρες!»
Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Όπως προαναφέραμε, όλα στραβά τα βρίσκει ο κ. Τανούλας. Πάνω από όλα, φυσικά την κατασκευή νέων διαστρώσεων. Τσιμέντο, καταστροφές κ.λπ. είναι τα επιχειρήματα που επαναλαμβάνει, επιχειρήματα που κανέναν δεν έπεισαν στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση για τα μνημεία της Ακρόπολης. Και λοιπόν; Επαναλάμβανε, επαναλάμβανε, κάτι μένει…
Ο Τάσος Τανούλας εργαζόταν με τον αείμνηστο Ιωάννη Τραυλό όταν εκείνος έκανε τις πρώτες διαστρώσεις στο μνημείο. Διαστρώσεις που ακολουθήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 95% και τώρα. Δεν έχει πει ποτέ, όμως, αν σε κάτι διαφωνούσε με τον αξέχαστο επιστήμονα ή αν συμφωνούσε σε όλα. Και αν συμφωνούσε τότε, πώς διαφωνεί σήμερα, που όλα έγιναν με τα ίδια ακριβώς υλικά και με μεγαλύτερη ακόμα προσοχή (γεωϋφάσματα κ.α.); Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε.