Συναγερμό κρούουν οι ειδικοί για την επανεμφάνιση της γρίπης σε μεγάλη κλίμακα το φετινό χειμώνα, και ενώ έχουν αρθεί τα περισσότερα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό. Να καταστεί υποχρεωτικό το αντιγριπικό εμβόλιο για εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες συνιστούν οι ειδικοί. Και κρούουν κώδωνα κινδύνου ότι είναι πιο επιβεβλημένη παρά ποτέ η έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου για την προστασία όλων των ομάδων που πρέπει να προστατευτούν.
Το πρόβλημα με τη γρίπη είναι ότι διασπείρεται αντίστροφα απ' ότι ο κορονοϊός, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας. Δηλαδή τα παιδιά αποτελούν τα «οχήματα» της διασποράς στην κοινότητα και κολλούν τους μεγαλύτερους και κυρίως τους ηλικιωμένους που έχουν ευπαθές ανοσοποιητικό, όταν στον κορονοϊό κολλούν κυρίως οι παραγωγικοί ενήλικες και αυτοί μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά, καθίσταται περισσότερο
Στις ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης ανήκουν τα πολύ μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, όλα τα παιδιά που έχουν ευπαθές ανοσοποιητικό και παρουσιάζουν συχνές βρογχίτιδες, όλα τα παιδιά που είναι παχύσαρκα και οι έφηβοι και οι ενήλικες, και όλα τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα και όλους τους μεσήλικες/ ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. Επίσης, στη λίστα των ομάδων για τους οποία συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο με ισχυρή σύσταση είναι όλοι άνθρωποι που Έχουν υπερέκθεση λόγω της εργασίας τους οι κλειστοί πληθυσμοί και φυσικά όλο το προσωπικό που εργάζεται με κλειστούς πληθυσμούς
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιάτρων στην Ελλάδα συστήνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα παιδιά που παρακολουθεί όλων των ηλικιών από μηδέν έως 17 ετών και όχι μόνο στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή κατηγορία πληθυσμού. Και αυτό γιατί οι παιδίατροι ξέρουν πολύ καλά πως η γρίπη έρχεται συνήθως το σπίτι από τα μικρά παιδιά με συνέπεια να κολλούν ο παππούς και η γιαγιά όπως και οι γονείς.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κ. Νταλούκας τονίζει ότι ήδη διάγουμε εποχή έξαρσης παιδικών ιώσεων, έτσι μέσα από τις παιδικές συγκεντρώσεις στα πάρτι τα σπορ και γενικά σε όλη την κοινωνική ζωή των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους που γίνεται χωρίς τη χρήση μάσκας - δηλαδή εκτός του αμιγώς σχολικού περιβάλλοντος - έχει παρατηρηθεί έξαρση στις γαστρεντερίτιδες και σε όλες τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως οι ρινίτιδες οι βρογχίτιδες κ.λπ.
Η εμφάνισή τους αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για την έλευση της γρίπης καθώς φέτος και τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει σε σχέση με πέρσι και η μάσκα χρησιμοποιείται πλέον μόνο σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους ενώ η ανοσία του πληθυσμού είναι πολύ χαμηλή για τη γρίπη καθώς πέρσι δεν εκτεθήκαμε στον ιό της γρίπης αφού δεν κυκλοφόρησε. Μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφηκαν μονάχα 33 περιστατικά οπότε ουσιαστικά είμαστε όλοι με μειωμένη ανοσία απέναντι στη γρίπη.