Οι νέοι αυστηροί περιορισμοί που ουσιαστικά συνιστούν ένα άτυπο lockdown των ανεμβολίαστων παίρνουν τη μορφή «ντόμινο» που μετακυλίεται διαδοχικά στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μετά τη δραματική έκκληση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στα κράτη της ΕΕ.
Έτσι μετά την επιβολή του καθολικού lockdown στην Αυστρία για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ακολούθησαν ανάλογα μέτρα στη Σλοβακία και την Τσεχία, ενώ στον ίδιο δρόμο ετοιμάζονται να βαδίσουν η Γερμανία με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πολωνία. Ειδικότερα η Γερμανία και η Ιταλία βάζουν «μπλόκο» σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής για τους ανεμβολίαστους πολίτες, επιτρέποντάς τους να πηγαίνουν μόνο στη δουλειά τους.
Στη Γερμανία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα απαιτείται για κάθε κοινωνική δραστηριότητα και οι άνθρωποι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα μπορούν μόνο να πάνε στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διαρκώς τεστ. Οι εργοδότες από την άλλη θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα πιστοποιητικά και τα τεστ και στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν διαθέτει κανένα από τα απαιτούμενα έγγραφα, θα «ανάβει» το πράσινο φως για την απόλυσή τους.
Για τις μετακινήσεις από το σπίτι στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού, θα απαιτείται πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test για την επιβίβαση σε ΜΜΜ και από τους ελέγχους που θα γίνονται σε τρένα και λεωφορεία, αν βρεθεί επιβάτης που δεν θα έχει τα απαιτούμενα έγγραφα, θα αποβιβάζεται υποχρεωτικά στην κοντινότερη στάση.
Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι Γερμανοί θα μπορούν να κυκλοφορούν σε παρέες έως 5 ατόμων και να βρίσκονται μαζί σε σπίτια με τα μέλη άλλων δύο οικογενειών. Επίσης, στη Βαυαρία και τη Σαξονία έχουν κλείσει οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές, με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ να προειδοποιεί ότι το lockdown των ανεμβολίαστων δεν θα επαρκέσει για να ανακόψει τη φόρα του 4ου κύματος και να ζητά να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και να κλείσουν τα μπαρ και τα κλαμπ.
Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει και ο Μάριο Ντράγκι για τα 8 εκατομμύρια των Ιταλών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, θέτοντας σε εφαρμογή το «σούπερ πάσο» για εμβολιασμένους, το οποίο θα απαιτείται και για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με το σούπερ πράσινο πάσο όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή έχουν αναρρώσει θα μπαίνουν ελεύθερα σε όλους τους κλειστούς χώρους, τα θέατρα, τα σινεμά, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ΜΜΜ.
Οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν συνεχώς τεστ και θα έχουν δικαίωμα μόνο να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Το «πάσο» θα είναι απαραίτητο και για την είσοδο σε τρένα και λεωφορεία που κινούνται εντός μιας και μόνον περιφέρειας. Με αυτά τα αυστηρά μέτρα στις δύο χώρες, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι ευελπιστούν να αποφύγουν το γενικευμένο lockdown, να κρατήσουν ανοιχτή την οικονομία και να σώσουν τα Χριστούγεννα και τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, καθώς θεωρείται αντίστοιχο blue chip για την οικονομία τους, όπως ο θερινός τουρισμός για την Ελλάδα.