Η Κολομβία θα χτίσει μουσείο για τα ευρήματα της γαλέρας Σαν Χοσέ

Η Κολομβία θα χτίσει μουσείο για τα ευρήματα της γαλέρας Σαν Χοσέ

Η Κολομβία θα χτίσει ένα μουσείο για να εκθέσει τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στο ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της ιστορικής πόλης Καρταχένα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Το Σαν Χοσέ, που σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν φορτωμένο με σμαράγδια και πολύτιμα νομίσματα βυθίστηκε το 1708. Ανήκε στο στόλο του βασιλιά Φιλίππου του Ε'', στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

«Χωρίς αμφιβολία, χωρίς περιθώριο για καμία αμφιβολία, βρήκαμε, 307 χρόνια μετά το ναυάγιο του, τη γαλέρα Σαν Χοσέ», δήλωσε ο Σάντος στην κρατική τηλεόραση από την ναυτική βάση της Καρταχένα.

Μια διεθνής ομάδα ειδικών, το ναυτικό της Κολομβίας και το αρχαιολογικό ινστιτούτο της χώρας ανακάλυψαν το ναυάγιο την προηγούμενη εβδομάδα, κοντά στο νησί Μπαρού, είπε ο πρόεδρος. «Θα χτίσουμε ένα μεγάλο μουσείο εδώ στην Καρταχένα», πρόσθεσε.

Εικόνες από το ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ έχουν δείξει έως τώρα μπρούτζινα κανόνια, που είχαν φτιαχτεί ειδικά για το πλοίο, όπλα, κεραμικά και άλλα τεχνουργήματα.

Περίπου 600 άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο, ανέφερε ο Σάντος.

Η αρχαιολογική ανασκαφή και επιστημονικές δοκιμές στο ναυάγιο θα συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η κατάλληλη συντήρηση του, πρόσθεσε.

Δεν έγινε σαφές πόσο από το σκαρί του πλοίου έχει διασωθεί και αν θα είναι δυνατή η ανέλκυση του.

Το Σαν Χοσέ ήταν αντικείμενο νομικής διαμάχης δεκαετιών ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και την εταιρεία Sea Search Armada (SSA), με έδρα στις ΗΠΑ, σχετικά με την ιδιοκτησία της γαλέρας.

To 1981 η εταιρεία είχε αναφέρει πως είχε εντοπίσει την περιοχή στην οποία ναυάγησε η γαλέρα.

Η εταιρεία και η κυβέρνηση της Κολομβίας τότε, ως συνέταιροι, σε ακολουθία διεθνών πρακτικών, συμφώνησαν να μοιραστούν τα όποια έσοδα. Αργότερα όμως η κυβέρνηση υποστήριξε πως ο όποιος θησαυρός ανακαλυφθεί, θα ανήκει στην Κολομβία. Το 2011 δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η γαλέρα αποτελεί ιδιοκτησία του κολομβιανού κράτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ