Η Κομισιόν προτρέπει στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών στον τομέα της Άμυνας

Η Κομισιόν προτρέπει στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών στον τομέα της Άμυνας

Να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες στον τομέα της κοινής άμυνας και ασφάλειας και να συνεργαστούν στο πεδίο των αμυντικών δαπανών, κάλεσε σήμερα τις χώρες της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια και η άμυνα αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ. Όπως είπε, από το περασμένο έτος, η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ώστε να καταστεί όλο και πιο αποτελεσματική για την προάσπιση της ασφάλειας εντός και εκτός των συνόρων της, επενδύοντας περισσότερους πόρους, εδραιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και προωθώντας τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. «Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς γύρω μας και κάθε μέρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταπιανόμαστε με νέες προκλήσεις που η ΕΕ έχει την ευθύνη να τις αντιμετωπίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μογκερίνι.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιούργκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, τόνισε ότι οι επενδύσεις στην άμυνα παραμένουν αρμοδιότητα των κρατών-μελών, και πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον προϋπολογισμό των κρατών-μελών στον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, ο Φιλανδός επίτροπος επισήμανε τα σημαντικά οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη για όλα τα κράτη-μέλη μέσω μίας μεγαλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, όπως για παράδειγμα όσον αφορά την έρευνα στον αμυντικό τομέα και τις δημόσιες συμβάσεις. «Δεδομένου ότι η πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς παραμένει υψηλή, χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερες αμυντικές δαπάνες και καλύτερη αξιοποίηση των αμυντικών ικανοτήτων», σημείωσε ο κ. Κατάινεν.

Οι δηλώσεις των δύο επιτρόπων σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας έγιναν ενόψει της ευρωπαϊκής διάσκεψης υψηλού επιπέδου της Πράγας για την άμυνα και την ασφάλεια, στις 7 Ιουνίου, όπου η Επιτροπή θα εγκαινιάσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας που είχε εξαγγελθεί τον Νοέμβριο του 2016 στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα. Παράλληλα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα έγγραφο μακροπρόθεσμου προβληματισμού σχετικά με τον καθορισμό των πιθανών σεναρίων για το μέλλον στο πεδίο της ευρωπαϊκής άμυνας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εντεινόμενες απειλές που αντιμετωπίζει η ΕΕ δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και θα αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσω της συνεργασίας των κρατών-μελών στον τομέα της άμυνας. Μία ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα προϋποθέτει μία ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, τονίζει η Επιτροπή και υπογραμμίζει ότι καθώς τα κράτη-μέλη αρχίζουν να αυξάνουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότερη χρήση αυτών των πόρων. Κατά τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το κόστος της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας εκτιμάται ετησίως μεταξύ 25 και 100 δισ. ευρώ. Το 80% των διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων και πάνω από το 90% των δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογίας διεξάγονται σε εθνική βάση, ενώ με τη συνεκμετάλλευση των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 30% των ετήσιων αμυντικών δαπανών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα είναι μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ. Γιούνκερ είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να επαφίεται στη στρατιωτική ισχύ άλλων. Για μία ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία χρειάζεται να προχωρήσει σε καινοτομίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ