Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα συγκεκριμένες δράσεις για να δοθούν στους νέους περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης, μέσα από προγράμματα εθελοντισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα να διατεθεί για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016 και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν νέοι ηλικίας από 18 ως 30 ετών, ποσό ύψους 341,5 εκατ. ευρώ για εθελοντικά προγράμματα ως το 2020. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε 100.000 νέους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν εθελοντικά σε συγκεκριμένα προγράμματα:
Πρώτον, "Θέσεις αλληλεγγύης", οι οποίες θα στηρίζουν νέους για την εκτέλεση δραστηριοτήτων εθελοντισμού για διάστημα έως 12 μηνών, τοποθετήσεις σε θέσεις πρακτικής άσκησης για διάστημα συνήθως 2-6 μηνών και τοποθετήσεις σε θέσεις απασχόλησης σύμφωνα με τη σχετική εθνική νομοθεσία για διάστημα 2-12 μηνών.
Δεύτερον, "Εθελοντικές ομάδες", 10 έως 40 νέων εθελοντών από διαφορετικές χώρες θα αποκτούν τη δυνατότητα να επιτελέσουν μαζί κάτι σημαντικό για διάστημα από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες.
Τρίτον, "Έργα αλληλεγγύης", τα οποία θα επιτρέπουν σε μικρές ομάδες των πέντε τουλάχιστον συμμετεχόντων να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, με δική τους πρωτοβουλία, έργα αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο για διάστημα από 2 έως 12 μήνες.
Τέταρτον, "Δραστηριότητες δικτύωσης", οι οποίες θα δημιουργούν δίκτυα πρώην μελών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι παραπάνω δράσεις θα δώσουν σε νέους σε όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων και παράλληλα θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που χρειάζονται για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη στην αρχή της σταδιοδρομίας τους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι απλώς μια αρχή, η αλληλεγγύη είναι ένας τρόπος σκέψης που ανήκει στην ίδια την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η προσωποποίηση της αρχής αυτής. Είμαι περήφανος για όσα αντιπροσωπεύει το Σώμα και ευγνώμων σε όλους όσους συμμετέχουν και στους οργανισμούς που παρέχουν θέσεις για τους νέους μας. Σήμερα δίνουμε τη δέουσα νομική μορφή στο Σώμα, καθώς και τον προϋπολογισμό για τη διατήρησή του. Όσοι συμμετέχουν ενεργά είναι εκείνοι που δίνουν ζωή στο Σώμα- και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Από την εγκαινίασή του το Δεκέμβριο του 2016, στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 30 000 νέοι και οι πρώτοι συμμετέχοντες έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται στις θέσεις που τοποθετήθηκαν.
Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δεσμεύεται να τηρεί αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας μπορεί να προτείνει έργα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Τα εν λόγω έργα θα υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους εθνικούς οργανισμούς Erasmus+ στα κράτη μέλη και τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA). Για την καλύτερη ένταξη στην αγορά εργασίας όσων συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, θα ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή των δημόσιων και ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας, καθώς και των εμπορικών επιμελητηρίων.
Η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ