«Το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα διευρύνει την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελληνικός Παραδοσιακός Πολιτισμός στα Πλαίσια του Ευρωπαϊκού», του πανεπιστημίου Λομονόσωφ, στη Μόσχα.
Ειδικότερα, στον χαιρετισμό της στο συνέδριο - που εντάσσεται στο κύκλο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα - η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ισχυροί, «γιατί είναι θεμελιωμένοι πάνω σε σταθερές αξίες και αρχές, καθώς και στην κοινή μας ορθόδοξη πίστη». Τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την ουσιαστική επανεκκίνηση των παραδοσιακά στενών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τη Ρωσία - επισκέψεις, όπως είπε, «που συνέβαλαν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος».
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο ότι «πέρα από σημαντικός γείτονας και εταίρος της Ελλάδας, η Ρωσία διατηρεί πάντοτε τον κεντρικό της ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και παραμένει χρήσιμος συνομιλητής μας, σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος». Χαρακτήρισε αυτή την επισήμανση ως ιδιαίτερα επίκαιρη, «δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που βιώνει η ανθρωπότητα και που δοκιμάζουν τις αντοχές του διεθνούς συστήματος». Τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, γίνεται ολοένα πιο εμφανές ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι εμπορικές σχέσεις δεν αρκούν για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας», για να προσθέσει ότι πολύ σημαντικότερες είναι οι πολιτιστικές και πνευματικές ανταλλαγές μεταξύ κοινωνιών διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.
Αναφερόμενη στο Αφιερωματικό Έτος 2016, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «αποτελεί ευκαιρία για την επισήμανση της σπουδαιότητας των μακρών και στενών διμερών μας σχέσεων», καθώς επίσης και «χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά τομέων, όπως αυτοί του πολιτισμού, της τέχνης, της οικονομίας, της έρευνας, της επιστήμης, του τουρισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων των χωρών μας, συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση κοινών προγραμμάτων σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Προεξάρχουσα θέση, είπε, έχει η επιτυχής διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε πανεπιστήμια της Ρωσίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και ότι «θα διευρύνει ουσιαστικά την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνεχάρη τον «οικοδεσπότη», το ιστορικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας, και είπε ότι το 2016 σηματοδοτεί την επέτειο είκοσι ετών επιτυχημένης και γόνιμης ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου. Ανέφερε ότι με ένα αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ έχει να παρουσιάσει μία αξιολογότατη συνεισφορά στην εμβάθυνση της διμερούς μορφωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας.
Ως προς το αντικείμενο του συνεδρίου, είπε ότι σοφά έχει επιλεγεί ως κύριο αντικείμενό του ο ελληνικός παραδοσιακός πολιτισμός και το οποίο αναφέρεται ειδικότερα στο σύνολο των εκδηλώσεων του ελληνικού λαού, καθώς περικλείει την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες, την ψυχαγωγία, την κοσµοθεωρία, την εν γένει πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση. «Καρπός ομαδικής δημιουργίας, συνιστά έκφραση μίας κοινής αισθητικής αντίληψης των Ελλήνων για το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Επιδράσεις από Ανατολή και Δύση άφησαν το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό της, λόγω και της κομβικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. Οι ποικίλες τοπικές αισθητικές αποχρώσεις του, ανάλογες με την πολυμορφία του ελληνικού φυσικού τοπίου, διαμόρφωσαν την ελληνική πολιτισμική παράδοση», είπε η κ. Γεροβασίλη. Επισήμανε ακόμη ότι στο πρόγραμμα εργασιών του Συνεδρίου υπάρχουν αναφορές σε σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης, η Γαλανάκη. «Προσωπικότητες που αποτύπωσαν στο έργο τους στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Τίμησαν και απευθύνθηκαν κατεξοχήν στον απλό άνθρωπο». Είπε τέλος επ'' αυτού, ότι ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν εξετάζεται από το Συνέδριο αυτοτελώς, αλλά σε συνάρτηση με τη θέση του στην Ευρώπη. Είναι γνωστή, άλλωστε, η συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού και της τέχνης στη διαμόρφωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Θα συνεχίσουμε να μεταχειριζόμαστε τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην ελληνική επικράτεια με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, παίρνοντας αφορμή από τις δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως είπε, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα μεγέθη της οικονομίας και τελευταία, κλείνουν αυθαίρετα τα σύνορα. Δυστυχώς, σε βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Σημείωσε ότι «αυτές είναι νοοτροπίες αντίθετες στον ευρωπαϊκό πολιτισμό» και τόνισε ότι «σε αυτήν την Ευρώπη οφείλει, περισσότερο ίσως από ποτέ, να είναι κεντρική η θέση του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών που πρεσβεύει». Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός, τιμώντας την ιστορική και πολιτιστική του παράδοση, υποδέχθηκε τους πρόσφυγες και τους έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του». «Θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε, «να μεταχειριζόμαστε τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην ελληνική επικράτεια με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως επιβάλουν οι θεμελιώδεις αξίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ