Σε διπλωματικά αντίποινα κατά της Ολλανδίας προχωρά η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Numan Kurtulmus, η Τουρκία απαγόρευσε στον oλλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα, από την άδεια στην οποία βρισκόταν και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.
Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ολλανδία. Ο Kurtulmus ανέφερε ακόμα ότι οι ολλανδικές διπλωματικές πτήσεις δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο - η απαγόρευση ωστόσο δεν αφορά στις τουριστικές πτήσεις, όπως διευκρίνισε.
«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο. Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την κρίση» τόνισε ο Kurtulmus, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.
«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε. «Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο. Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.
Υποστήριξε επίσης πως η συμπεριφορά της Ολλανδίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας πως οι κινήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελούν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη καταρρέει.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από την συμφωνία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα κάνει βήματα για να επανεξετάσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο T. Erdogan απειλεί την Ολλανδία με κυρώσεις
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Erdogan κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις τούρκων μεταναστών ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Erdogan φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.
Ο Recep Tayyip Erdogan έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.
Ο Erdogan κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά».
Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ να εκμηδενίζονται.
«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Omer Celic.
Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.
Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ'' έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισεκ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.
Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών. Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ