Η δράση του NATO δεν επηρεάζει τις θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Α. Davutoglu, γεγονός που επαναβεβαιώνει πως η Άγκυρα επιμένει στις αμφισβητήσεις της για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, και έρχονται μία μέρα πριν την έναρξη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη, όπως μεταδίδει το skai.gr.
Ο Α. Davutoglu δήλωσε πως τα προσφυγικά ρεύματα έχουν αυξηθεί δραματικά, πως στην Τουρκία βρίσκονται 2,7 εκατ. πρόσφυγες και πως εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Σύμφωνα με τον Α. Davutoglu, η παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία δε βοηθάει, καθώς “μέχρι στιγμής η ρωσική παρουσία και η στρατιωτική δραστηριότητα δε γίνεται ενάντια στο ISIL αλλά πιο πολύ ενάντια σε αμάχους, γεγονός που αναγκάζει τον κόσμο να εγκαταλείπει τη Συρία για να έρθει στην Τουρκία και να αποκτήσει μια ορατή δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα de facto κατάσταση στην περιοχή”.
Πρόσθεσε πως “θέλουμε ακόμα πιο ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτρεπτικός παράγοντας για εκείνους που μπορεί να έχουν την πρόθεση να δοκιμάσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ."
"Πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση και όχι μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία νέων κυμάτων προσφύγων, παιδιών που πεθαίνουν σε τέτοια ταξίδια. Έτσι, θα υπάρχει η Frontex από τη μία πλευρά, το ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και οι τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις. Μαζί, θέλουμε να αποφύγουμε τα κύματα των προσφύγων, αλλά και τα τραγικά γεγονότα στο Αιγαίο."
Αναλαμβάνουν δράση οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας
To NATO ανέπτυξε σήμερα πλοία στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακινητών μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg, τονίζοντας ότι καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της Άγκυρας.
«Το NATO ξεκινά δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα (της Ελλάδας και της Τουρκίας) σήμερα», ανέφερε ο Jens Stoltenberg στις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ahmet Davutoglu.
«Επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX (τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ) και αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων που αναπτύσσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να στείλουν πολεμικά στο Αιγαίο.
Η Γερμανία ηγείται της αποστολής του NATO η οποία συμφωνήθηκε την 11η Φεβρουαρίου. Στην αποστολή μετέχουν επίσης πλοία της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Καναδά. Μέχρι τώρα, τα σκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπλεαν στα διεθνή ύδατα.
Νωρίτερα, την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
«Οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.