Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ ενισχύει την Ευρώπη - Η Ρωσία απειλεί την ελευθερία
Ζελένσκι

Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ ενισχύει την Ευρώπη - Η Ρωσία απειλεί την ελευθερία

Η επίσημη υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της Ευρώπης σε μια εποχή που η Ρωσία δοκιμάζει την ελευθερία και την ενότητά της, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία συνεχίζει τη μαζική επίθεση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. Σήμερα, συμπληρώνονται σήμερα τέσσερις μήνες από την εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και τον ξεριζωμό εκατομμύρια άλλων, μετατρέποντας πόλεις σε ερείπια.

Η εισβολή έχει επίσης δημιουργήσει παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική αναταραχή. Καθώς δεν πέτυχαν γρήγορη νίκη, με κατάληψη του Κιέβου, οι δυνάμεις του Πούτιν επικεντρώνονται τώρα στον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας σε έναν «πόλεμο φθοράς» χωρίς τέλος, με τον κίνδυνο η σύγκρουση να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι ανέφερε απευθυνόμενους στους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη ότι η απόφασή τους να αποδεχθούν την υποψηφιότητα του Κιέβου ήταν από τις πιο σημαντικές για την Ουκρανία από τότε που διαχωρίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση πριν από 31 χρόνια.

«Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν είναι μόνο προς όφελος της Ουκρανίας. Αποτελεί ταυτόχρονα το μεγαλύτερο βήμα για την ενίσχυση της Ευρώπης σε μια περίοδο που ο ρωσικός πόλεμος δοκιμάζει την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την ελευθερία και την ενότητά μας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ιστορική στιγμή»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter μετά την απόφαση: «Μια ιστορική στιγμή», προσθέτοντας «το μέλλον μας είναι μαζί».

Η έγκριση της υποψηφιότητας του Κιέβου στην ΕΕ θα εξοργίσει τη Ρωσία, η οποία έχει ανησυχήσει για τους στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δύση. Η Μόσχα ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου επικαλούμενη την ασφάλεια στα σύνορά της.

Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν προχώρησε σε απρόκλητη εισβολή. Η Μολδαβία έγινε επίσης επίσημα υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, σηματοδοτώντας την πρόθεση των Βρυξελλών να προχωρήσουν βαθύτερα στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ θα ενισχύσει το ηθικό της Ουκρανίας που αντιστέκεται, αλλά θα είναι μακριά και μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία και να πετύχει την πλήρη ένταξη.

«Μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό, να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία, να ενταχθούμε στην ΕΕ και μετά να ξεκουραστούμε», ανέφερε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Η πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας προς την ένταξη στην ΕΕ συμβαδίζει με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής - ενδείξεις ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Κρεμλίνου απέτυχαν στους γεωπολιτικούς του στόχους.

Ρωσικές επιθέσεις

Εντωμεταξύ, οι ρωσικές επιθέσεις για τον έλεγχο του Ντονμπάς, της βιομηχανικής καρδιάς της Ουκρανίας, συνεχίζονται, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να τη συνδέσει με την ήδη κατεχόμενη Κριμαία στα νότια, αναφέρει το στρατιωτικό γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν μη στρατιωτικές υποδομές σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, αλλά το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου.

Ο βασικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις είναι οι δίδυμες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, που βρίσκονται στις απέναντι όχθες του ποταμού Σιβέρσκιι Ντονέτς στην επαρχία Λουγκάνσκ.

Τα ουκρανικά στρατεύματα θα «πρέπει να αποσυρθούν» από το Σεβεροντονέτσκ που έχει περιέλθει κυρίως σε ρωσική κατοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης.

Κάποιες από τις σκληρότερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν λάβει χώρα στο Σεβεροντονέτσκι και συνεχίζονται επί ένα μήνα, με τη Ρωσία αργά και επίπονα να παίρνει περισσότερο έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και προσπαθούν να επαναλάβουν την επίθεση στην περιοχή του Μικολάιβ, προοσθέτει το γενικό επιτελείο. Ναυπηγικό κέντρο ακριβώς έξω από τη Μαύρη Θάλασσα, το Mικολάιβ αποτέλεσε προπύργιο ενάντια στις ρωσικές προσπάθειες να προωθηθούν οι δυνάμεις της Μόσχας δυτικά προς την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιταχύνουν τις αποστολές βαρέων όπλων, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πυραυλικά συστήματα HIMARS κατέφτασαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.