Πνευμονική εμβολή είναι η πιθανότερη αιτία θανάτου του 43χρονου που κατέληξε σε καρέκλα στο Παπανικολάου, σύμφωνα με δηλώσεις του ιατροδικαστή τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, Δημήτρη Γαλεντέρη στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος διερωτάται για ποιο λόγο να κάνουν covid test στον άνδρα, όχι εν ζωή αλλά αφότου πέθανε. «Αφού διαπίστωσαν ότι είναι νεκρός έκαναν τεστ Covid και θέλω να καταλάβω ποιο ήταν το κίνητρο να κάνουν σε έναν νεκρό τεστ κορονοϊού», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο 43χρονος κατέληξε αβοήθητος τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου σε μια καρέκλα στα επείγοντα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και ενώ οι γιατροί του είχαν δώσει εξιτήριο. Αναμένονται οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα ρίξουν φως στην υπόθεση.
«Υπάρχει μια εικόνα για το τι θα ψάξουμε στα εργαστήρια. Η φλεβοθρόμβωση και η πνευμονική εμβολή είναι μια από αυτές τις αιτίες που διερευνάται και είναι και η πιθανότερη. Παρόλα αυτά περιμένουμε την επαλήθευση από το ιστοπαθολογικό εργαστήριο για να είμαστε σίγουροι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλεντέρης.
Ερωτηθείς αν έγιναν στον 43χρονο κάποιες εξετάσεις, ο κ. Γαλεντέρης επισήμανε ότι από τη νεκροτομή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο και θα δούμε τι θα προκύψει από τα χαρτιά των επειγόντων.
Υπογράμμισε δε ότι αν του είχαν γίνει εξετάσεις, θα μπορούσε η πνευμονική εμβολή να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί. «Το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να κάνει κάτι για να βγάλει διάγνωση και να αντιμετωπίσει τον ασθενή του είτε πρόκειται να φύγει είτε όχι. Αν ξεκινούσε θεραπευτική αντιμετώπιση οι πιθανότητες να φύγει, θα μειώνονταν στο μίνιμουμ. Αν η πνευμονική εμβολή είναι θανατηφόρος στο 40% χωρίς θεραπεία, με θεραπεία αυτό το ποσοστό πέφτει στο 5%-7%», σημείωσε.
Και πρόσθεσε ότι αν του μετρούσαν έστω το οξυγόνο, θα έβρισκαν μειωμένο κορεσμό και θα έβλεπαν κάποια διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς. «Αυτός ο ασθενής είχε μια υποκείμενη οξεία κατάσταση για να προκληθεί ο θάνατος μέσα στις τελευταίες ώρες. Συνεπώς αν είχε γίνει ο έλεγχος, θα είχε αναγνωριστεί από τους γιατρούς», τόνισε.