Στη Μυτιλήνη έφθασε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώτος από τους τρεις Ιεράρχες που θα βρεθούν σήμερα και αύριο στη Λέσβο σε μια προσπάθεια στήριξης των προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών.
Θα ακολουθήσουν οι αφίξεις, σήμερα το βράδυ, του Οικουμενικού Πατριάρχη και αύριο το πρωί του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σε μια πρώτη δήλωσή του, ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε. «Στόχος μας» είπε «είναι, το πρόβλημα που έχουμε να το διεθνοποιήσουμε. Να δείξουμε πως δεν είναι πρόβλημα μόνο των Ελλήνων, ή ακόμα και μόνο των Ευρωπαίων, αλλά όλης της ανθρωπότητας».
Σήμερα το μεσημέρι, ο αρχιεπίσκοπος θα κινηθεί προς τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και το απόγευμα θα μεταβεί στην Καλλονή. Εκεί θα τελέσει τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, γνωστού ως «παπα Στρατή», ο οποίος πέθανε πρόσφατα και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή», πάντα στην Καλλονή.
Από την Καλλονή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κατευθυνθεί προς την Αγιάσο, όπου θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον ναό της Παναγίας.
Στο μεταξύ, στις 8 περίπου το βράδυ, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.
Ο Πάπας αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10.15 αύριο το πρωί με απευθείας πτήση από τη Ρώμη.
Ελπίδα, η επίσκεψη να ταρακουνήσει και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις κατά της αδικίας και της αδιαφορίας
«O Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, δεν είναι πολιτικές Αρχές, αλλά θρησκευτικές και ηθικές και δρουν στο πεδίο αυτό. Αλλά με τον τρόπο αυτό, απευθύνονται δυναμικά στην αίσθηση ευθύνης όλων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες αρμοδιότητές του καθενός. ''Αρα και στην ευθύνη των πολιτικών. Δεν μπορούν να προσφέρουν ακριβείς, «τεχνικές» λύσεις, αλλά είναι σε θέση α προτείνουν απαραίτητες αρχές και να αναφερθούν σε απολύτως απαραίτητες ανάγκες, υποδεικνύοντας προσανατολισμούς που οδηγούν σε ουσιαστικές συνέπειες» δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.
Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αργεντινού ποντίφικα στη Λέσβο, ο πατέρας Λομπάρντι, θέλησε να αναφερθεί στη στενή, αδελφική σχέση του πάπα Φραγκίσκου και του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και να υπογραμμίσει: «Δεν μπορούμε να είμαστε πιστοί στο Ευαγγέλιο και να ξεχνάμε τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και το έλεος. Οι ανάγκες της σημερινής ανθρωπότητας αποτελούν μια πρόκληση για όλους τους χριστιανούς, και η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι μια βασική γραμμή της άσκησης του Οικουμενισμού. Η αδελφική σχέση ανάμεσα στον πάπα Φραγκίσκο και στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει γίνει ήδη σαφής, σε ό,τι αφορά τα πιο λεπτά ζητήματα της εποχής μας: την ειρήνη (ας θυμηθούμε την προσευχή με τον ισραηλινό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο), την προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στην περιβαλλοντική κρίση, σε όλο της το εύρος, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού προβλήματος και των αιτούντων άσυλο, εκεί που συναντώνται τρεις διαφορετικές ήπειροι».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Έδρας «η χριστιανική μαρτυρία χαρακτηρίζεται και ενισχύεται από το κοινό πνεύμα και την κοινή βούληση, πέρα από τις διαφορές θρησκευτικού, δογματικού χαρακτήρα. Και προσφέρει μια σημαντικότατη συμβολή εξανθρωπισμού, τη στιγμή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μηχανισμούς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας, που είναι βαθιά απάνθρωποι. Η συμβολή αυτή έχει ως στόχο το καλό όλων, ανεξάρτητα από την θρησκευτική τους ταυτότητα». ''Αλλωστε, προσθέτει, «πάρα πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι πέρασαν και περνούν από την Λέσβο, δεν είναι χριστιανοί, αλλά η αλληλεγγύη προσφέρεται σε όλους, με τον ίδιο τρόπο, σε όλους τους ανθρώπους».
Σε ότι αφορά τους γενικότερους στόχους και το πνεύμα που εμπνέει τη δράση του Φραγκίσκου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας, τόνισε με έμφαση:
«Στο τέλος της Γενικής Ακρόασης της Τετάρτης, ο πάπας ζήτησε από τους παρόντες να συνοδεύσουν με την προσευχή τους την επίσκεψή του στην Λέσβο, λέγοντας ότι «θέλει να εκφράσει την εγγύτητά του, τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, ο οποίος έδειξε τόση γενναιοδωρία με την υποδοχή του». Η προσοχή που δείχνει ο πάπας προς όποιον υποφέρει ή μένει στο περιθώριο, στις "περιφέρειες" του κόσμου, είναι, πλέον, γνωστή σε όλους. Και η δραματική υπόθεση των μεταναστών και προσφύγων της σημερινής εποχής μας -ιδίως η πορεία τους προς την Ευρώπη, από την Μέση Ανατολή και την Αφρική- αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την ικανότητα των λαών. Mε στόχο να προσφέρουν στήριξη στη ζωή και στην αξιοπρέπεια όσων ανθρώπων πληρώνουν τις συνέπειες των συγκρούσεων, των αδικιών και της έλλειψης ισορροπίας της εποχής μας. Ο πάπας ζητά να επικεντρωθεί η προσοχή σε μια ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά την ίδια στιγμή ζητά και να προσφέρουμε τη στήριξή μας, να σηκώσουμε το βάρος αυτό, δείχνοντας εγγύτητα και εκτίμηση σε όσους -και στο πιο απλό επίπεδο- καταβάλλουν προσπάθειες υπέρ της αλληλεγγύης και της υποδοχής. Στη Λέσβο, στην Λαμπεντούζα, και σε κάθε άλλη περιοχή».
Ερωτηθείς τέλος εάν, σύμφωνα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πρέπει να επιδειχθεί αλληλεγγύη και να προσφερθεί φιλοξενία τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους οικονομικούς μετανάστες, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι απάντησε: «Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες βασίζεται σίγουρα σε κάποιους λόγους, αλλά στην απτή πραγματικότητα οι διαχωρισμοί αυτοί, ορισμένες φορές, είναι αρκετά ρευστοί. Σχεδόν κανείς δεν θα έφευγε από τη χώρα του αν μπορούσε να βρει, εκεί, τις κατάλληλες συνθήκες για να ζήσει με την οικογένειά του, για να αναπτυχθεί-και όχι μόνον οικονομικά- αλλά μορφωτικά και ηθικά. Ο "τρίτος παγκόσμιος πόλεμος σε διαφορετικά σημεία και τμήματα", στον οποίο και αναφέρεται συχνά ο πάπας, μαίνεται στη Μέση Ανατολή και σε πολλές αφρικανικές χώρες. Η έλλειψη ελευθερίας, η πείνα, οι συνέπειες των περιβαλλοντικών κρίσεων, ωθούν πάρα πολλά άτομα να αναζητήσουν αλλού νέους ορίζοντες ελπίδας. Σχετικά με αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο πάπας δεν επιθυμεί μόνον να καταγγείλει τα προβλήματα, αλλά να ενθαρρύνει όσους καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να αλλάξουν οι διάφορες καταστάσεις, προς το καλύτερο. Να ενθαρρύνει όσους προσφέρουν ουσιαστική αλληλεγγύη και φιλοξενία, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί ορίζοντες ελπίδας. Σε αυτή τη θετική προοπτική, η χριστιανική πίστη προσφέρει μια ιδιαίτερα πολύτιμη συμβολή, διότι είναι σε θέση να στηρίξει την ελπίδα. Και εγώ ελπίζω, η επίσκεψη αυτή των τριών θρησκευτικών ταγών στη Λέσβο να μην καταφέρει, μόνον, να ταρακουνήσει και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις κατά της αδικίας και της αδιαφορίας, αλλά και να αποτελέσει ένα μήνυμα ελπίδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ