Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ίχνη ραδιενεργού αερίου ξένον από την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να επιβεβαιώσει αν επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, όπως ισχυρίστηκε η Πιονγιάνγκ.
Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την 6η πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την επιβολή νέων σκληρότερων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Σεούλ, ένας εντοπιστής εδάφους αερίου ξένον, ανίχνευσε στα βορειοανατολικά της χώρας, ίχνη από το ισότοπο ξένον-133 σε εννέα περιπτώσεις. Επίσης, ένας κινούμενος εντοπιστής, εντόπισε ίχνη του ισοτόπου στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, αυξημένα κατά τέσσερις φορές.
«Ήταν δύσκολο να εντοπιστεί η ισχύς της πυρηνικής δοκιμής από τις ποσότητες ξένον που εντοπίστηκαν, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό προήλθε από την Βόρεια Κορέα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής στην Σεούλ. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν το είδος της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε.
Πιονγκγιάνγκ: Θα συνεχίσουμε τους εξοπλισμούς
Την ίδια στιγμή, η Πιονγκγιάνγκ διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Η υιοθέτηση άλλης μιας παράνομης και καταχθόνιας "απόφασης για κυρώσεις" που καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ επιτρέπει στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας να επαληθεύσει ότι ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αυξήσει τη δύναμή της προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και το δικαίωμά της να υπάρχει», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα έναν όγδοο γύρο κυρώσεων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Το κείμενο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα, τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων.
Το βορειοκορεάτικο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την απόφαση μια «πρόκληση γεμάτη μίσος» η οποία έχει σκοπό «να στερήσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» και να «προκαλέσει ασφυξία στο κράτος της και τον πληθυσμό της μέσω ενός απόλυτου οικονομικού αποκλεισμού».
Ειδικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιβολή των νέων κυρώσεων, καθώς—όπως υπενθυμίζουν—οι προηγούμενες δεν εμπόδισαν τη Βόρεια Κορέα να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκιμάστηκε μια εγχωρίως παραχθείσα βόμβα υδρογόνου, το μέγεθος της οποίας θα επέτρεπε την προσαρμογή της στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ