Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Το φυσικό αέριο και οι τιμές των ρύπων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας ηλεκτροσόκ σε όλη την Ευρώπη και αναγκάζοντας τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα. Μειώσεις φόρων, εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες και παρεμβάσεις στις τιμές, ανάμεσα στα μέτρα περιορισμού των αυξήσεων.
Στην Ιταλία μπροστά στον κίνδυνο επερχόμενων αυξήσεων 40% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση Ντράγκι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης των φόρων που περιέχονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού. Σε γενναία μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες προχώρησε η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν πλειάδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, από τη Πορτογαλία μέχρι την Αυστρία.
Στην Ελλάδα, η τιμή χονδρεμπορικής σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τη μέση τιμή να έχει ξεπεράσει τα 172 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στα 140 ευρώ. Τιμές χονδρικής που αν δεν λαμβάνονταν από την κυβέρνηση μέτρα θα μετακυλίονταν στην κατανάλωση, προκαλώντας αυξήσεις 40% και 45%.
Τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, που έκτοτε έχουν επιδεινωθεί, δείχνουν την εικόνα: Στην Βουλγαρία (139 ευρώ), στη Σερβία (137,51 ευρώ), στην Ιταλία (145,21 ευρώ), στην Ισπανία (152,3 ευρώ και στην Γαλλία (137,2 ευρώ). εξέλιξη που δείχνει ότι τα μέτρα συγκράτησης των τιμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σε αυτή τη κατάσταση συναγερμού, η κρατική επιδότηση των 9 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα καλύψει κάθε αύξηση που αφορά καταναλώσεις Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ μέσω έξτρα έκπτωσης θα συμβάλει στην απορρόφηση των ανατιμήσεων, κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσουν και ιδιώτες προμηθευτές.
Στην πράξη, ένας πελάτης με κατανάλωση 600 kWh το μήνα, με βάση τον συνδυασμό των παραπάνω, θα δει αυξήσεις όχι πάνω από 1-2 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που παρουσίασε ο Κ. Σκρέκας.
Εκπτώσεις, ετοιμάζουν, όπως είπε, ετοιμάζουν και οι ιδιώτες προμηθευτές με τους οποίους θα έχει σήμερα συνάντηση, προκειμένου να τους ζητήσει να συμβάλλουν και εκείνοι στην αποκλιμάκωση των τιμών.Από την πλευρά της η ΡΑΕ ετοιμάζει «παρατηρητήριο τιμών», μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές τις κιλοβατώρας ανά εταιρεία.
Ασταμάτητο το ράλι στο φυσικό αέριο
Το ράλι πάντως των διεθνών τιμών δεν έχει σταματημό δείχνοντας ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup, θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις 20% στους λογαριασμούς του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, με την τιμή του φυσικού αερίου να «χτυπά κόκκινο», καθώς σπάει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια. Για το Νοέμβριο η τιμή υπολογίζεται στα 66,705 ευρώ η μεγαβατώρα.
Για το Δεκέμβριο, ακόμη πιο ψηλά, στα 66,80 ευρώ και θα παραμείνει ψηλά τον Ιανουάριο (66,085), όπως και το Φεβρουάριο (65,60), με μικρή πτώση το Μάρτιο (60,65). Συνολικά για το α’ 3μηνο του 2022, η τιμή διαμορφώνεται στα 64,50 ευρώ, με την αποκλιμάκωση να έρχεται από τον Απρίλιο και μετά (37,255).
Σκρέκας: Κάλεσα τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος να απορροφήσουν τις αυξήσεις
Αυξήσεις από Σεπτέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο θα καλύψει η κρατική επιδότηση - Αναλυτικά παραδείγματα