«Τα πρόσωπα της Βίας», από τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση (Cyber Stalking) μέχρι τη σωματική και λεκτική κακοποίηση, διερευνήθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. 'Οσον αφορά την κατάσταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ο Παναγιώτης Φράγκος από το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας αποκάλυψε ότι την περίοδο εκείνη δεν ήταν αυξημένες οι τηλεφωνικές κλήσεις.
«Αντίθετα, αυξήθηκαν μόλις έληξε η καραντίνα και οι γυναίκες μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους και να κινηθούν πιο ελεύθερα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει υποδεχθεί από το 2013, 2652 γυναίκες.
Την εκτίμηση ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ξενώνες, εκτός από τη Θεσσαλονίκη όπου λειτουργούν 3 με συνολική χωρητικότητα 60 ατόμων, εξέφρασε η Σοφία Μποζίνη από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Ο ξενώνας μας έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών με τα παιδιά τους, με διάρκεια διαμονής τους 3 μήνες, διάστημα ωστόσο το οποίο μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες» είπε η κ.Μποζίνη ξεκαθαρίζοντας ότι γίνονται δεκτές γυναίκες που υφίστανται διαφόρων μορφών βία, είναι άστεγες, μετανάστριες ή σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Πώς φτάνει μια γυναίκα στον ξενώνα;
«Καταρχήν πρέπει να το θέλει η ίδια» απάντησε στο ερώτημα η κ.Μποζίνη διευκρινίζοντας ότι η παραπομπή γίνεται από συμβουλευτικά κέντρα γυναικών ή άλλους ξενώνες.
«Για να φύγει μια γυναίκα, ειδικά αν έχει και παιδιά, από το σπίτι της και τον "κακοποιητή" σύζυγό της, πρέπει να έχει ένα σχέδιο διαφυγής, να μη γίνει αυτό εν βρασμώ. Πρέπει να ενημερωθεί από ένα κέντρο συμβουλευτικής, να ετοιμάσει τα πράγματά της όταν λείπει ο σύζυγος και να σκεφτεί πότε μπορεί να πάρει τα παιδιά από το σχολείο».
Για τη σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου μίλησε η δικηγόρος Αναστασία Καραγιάννη του νεοσύστατου Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «DATAWO» που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στην ψηφιακή εποχή.
«Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την έμφυλη βία στο διαδίκτυο που μπορεί να εκφράζεται με τον εκβιασμό διαρροής προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου ή με την αποστολή ανάλογων φωτογραφιών» είπε η κ. Καραγιάννη. Για την ίδια, τα θύματα πολλές φορές «κουβαλούν» το στίγμα της ενοχής ενώ θα πρέπει να καταγγέλλουν άμεσα τέτοια περιστατικά.
«Μόλις διαρρέει προσωπικό τους υλικό στο διαδίκτυο, πρέπει να απευθύνονται στην Αστυνομία. Το «κλειδί» είναι να μην ντραπούν και να το αντιμετωπίσουν άμεσα» υπογράμμισε η κ.Καραγιάννη.
Την ημερίδα χαιρέτησαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα προτρέποντας τις γυναίκες να μιλούν για περιστατικά έμφυλης βίας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.), Αποστολίνα Τσαλταμπάση η οποία ανέφερε ότι φέτος ο Σύνδεσμος υποστήριξε 120 γυναίκες προκειμένου να βρουν τον επαγγελματικό τους δρόμο.
Την ημερίδα με τίτλο «Τα πρόσωπα της βίας» διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η GEA (Gender Equality Assembly), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.