Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον δεύτερο γερουσιαστή της Πολιτείας, μια εκλογή με αβέβαιο αποτέλεσμα που έχει προκαλέσει ένταση στο Κογκρέσο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέχρι και τον Λευκό Οίκο.
Όλη η προεκλογική εκστρατεία έχει επικεντρωθεί στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον πρώην υπερσυντηρητικό δικαστή Roy Moore, που επιθυμεί να μεταφέρει τον θρησκευτικό του ακτιβισμό στη Γερουσία. Ωστόσο πριν περισσότερο από ένα μήνα ξέσπασε σκάνδαλο μετά τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε ανήλικες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Το σκάνδαλο ανοίγει τον δρόμο προς τη Γερουσία για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.
Παράλληλα έχει δημιουργήσει μια σπαζοκεφαλιά για τους Ρεπουμπλικάνους: στελέχη τους και γερουσιαστές ζητούσαν από τον Moore να αποσυρθεί από την κούρσα μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες καταγγελίες πριν ένα μήνα. Μάταια όμως. Και πλέον έχουν αποδεχθεί την ιδέα της ήττας, όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα.
Αν ο Moore κερδίσει, κινδυνεύει να αμαυρωθεί η φήμη των Ρεπουμπλικάνων, την ώρα που στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μετά και το σκάνδαλο με τον Harvey Weinstein.
Αν ο Ρεπουμπλικάνος χάσει, η πλειοψηφία του κόμματος στο Κογκρέσο θα περάσει από τις 52 έδρες που είναι τώρα στις 51 σε σύνολο 100, προσφέροντας στο κόμμα ένα πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών.
Για τη διατήρηση αυτής της πολύτιμης έδρας, που έμεινε κενή μετά τον διορισμό του Jeff Sessions στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στηρίζει τελικά τον Moore. Παρά τις επιπτώσεις που ίσως έχει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 ή στην εικόνα των Ρεπουμπλικάνων, από τους οποίους ούτως ή άλλως συχνά παίρνει αποστάσεις βάσει των συμφερόντων του.
Από την πλευρά του ο πρώην σύμβουλος του Trump, Stephen Bannon, επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στον Moore, στο όνομα της μάχης κατά του ρεπουμπλικανικού «κατεστημένου», το οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να εμποδίζει την επανάσταση του Trump.
Η εκστρατεία, η πρώτη για μια έδρα στη Γερουσία μετά την εκλογή του εκατομμυριούχου, ήταν αξιοσημείωτη ακόμη και για μια Πολιτεία που είναι συνηθισμένη στα σκάνδαλα.
O Moore, που εξοστρακίστηκε από το κόμμα του, έχει υιοθετήσει τη στάση Trump, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες των γυναικών εις βάρος του, ένα σλόγκαν που ευχαρίστως ενστερνίστηκαν οι υποστηρικτές του.
Και εκτός από τις συνηθισμένες επιθέσεις του κατά της άμβλωσης, των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών, στράφηκε και στα κεντρικά ζητήματα που επικράτησαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, όπως η παράτυπη μετανάστευση και η ασφάλεια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του αξιόπιστο σύμμαχο του Trump.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε ανθρώπους που κατάγονται από αλλού, ή στο καλιφορνέζικο χρήμα να ελέγξουν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών», τόνισε χθες Δευτέρα στην τελευταία του εμφάνιση πριν τις εκλογές.
Η σύζυγός του Κάιλα υπερασπίστηκε την τιμή του και απέρριψε τις κατηγορίες περί ρατσισμού, σεξισμού και αντισημιτισμού, εξηγώντας για παράδειγμα ότι «ένας από τους δικηγόρους μας είναι εβραίος».
Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν επενδύσει πολλά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Χάρη σε μια χιονοστιβάδα δωρεών γέμισαν τα τηλεοπτικά δίκτυα με διαφημίσεις και έχουν στείλει στην Πολιτεία σημαντικές μαύρες προσωπικότητες του κόμματος για να κινητοποιήσουν την μειονότητα αυτή που αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Αλαμπάμα.
Ο υποψήφιός τους Dag Jones, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας 63 ετών, απευθύνεται και στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους αλλά και τις ανώτερες τάξεις που έχουν αηδιάσει από τις κατηγορίες εναντίον του Μουρ.
«Οι εκλογές αυτές είναι από τις πιο σημαντικές στην Ιστορία μας», τόνισε χθες. «Σε αυτό το σταυροδρόμι της Ιστορίας της Αλαμπάμα, ας επιλέξουμε τον σωστό δρόμο».
Όμως η κομματική συνείδηση είναι έντονη στην Πολιτεία αυτή και ακόμη και όσοι Ρεπουμπλικάνοι ίσως σκέφτονταν να ψηφίσουν τον Jones, προσκρούουν στη θετική του άποψη για τις αμβλώσεις.
Και στη βαθιά Αλαμπάμα οι κάτοικοι μένουν πιστοί στον πρόεδρο και το κόμμα τους. Ο Ρόι Μουρ είναι «αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου», σχολιάζει η Κέιτι Κάνιγχαμ, μια νοσοκόμα 48 ετών. «Στηρίζουμε τον Τραμπ, είμαστε Ρεπουμπλικάνοι, θα τον στηρίζουμε ως το τέλος. Ό,τι κι αν γίνει», πρόσθεσε.
Τα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 07:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 03:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).