ΗΠΑ: Ο Ρόζενσταϊν δηλώνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δε θα εκβιαστεί από μία ομάδα Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: Ο Ρόζενσταϊν δηλώνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δε θα εκβιαστεί από μία ομάδα Ρεπουμπλικανών

Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν δήλωσε ότι το υπουργείο του “δεν θα εκβιαστεί” από συγκεκριμένους επικριτές του. Ο ίδιος χαρακτήρισε δειλούς μία ομάδα Ρεπουμπλικανών που έχουν γράψει άρθρα υπέρ της αποπομπής του από το υπουργείο, μεταδίδει το ABC News.

“Δεν έχω τίποτα να πω για έγγραφα στα οποία κανένας δεν έχει το κουράγιο να προσθέσει το όνομά του και να τα «διαρρεύσει» με αυτόν τον τρόπο,” δήλωσε ο Ρόζενσταϊν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, μία ημέρα μετά την αναφορά που έκαναν τα ΜΜΕ σε σχέδιο εγγράφου που συνέταξε μία φιλική προς τον Τραμπ, ομάδα Ρεπουμπλικάνων (House Freedom Caucus).

Στο επίκεντρο των ανησυχιών της αναφερόμενης ομάδας των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται ο ρόλος που είχε ο Ρόζενσταϊν στην έγκριση της μυστικής παρακολούθησης του συνεργάτη του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ το 2017.

Ο Πέιτζ είχε προηγούμενα τεθεί υπό την παρακολούθηση του FBI, μετά την προσπάθεια που έκαναν Ρώσοι πράκτορες να τον στρατολογήσουν.

Ο Ρόζενσταϊν επιβλέπει την έρευνα που πραγματοποιεί ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, απαιτούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιστρέψει μία σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με την παρακολούθηση του Κάρτερ, αλλά κι άλλα ζητήματα που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Washington Post” ο επικεφαλής της παραπάνω αναφερόμενης ρεπουμπλικανικής ομάδας και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μαρκ Μίντοους χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής του Ρόζενσταϊν από τα καθήκοντά του, ως “την τελευταία διαθέσιμη επιλογή, εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκριθεί” στα αιτήματα του ίδιου για την διάθεση εγγράφων.

Μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο μιας σειράς ομιλιών για τον “Ρόλο του Νόμου,” ο Ρόζενσταϊν σχολίασε τον τρόπο γραφής, αλλά και την “διαρροή” άρθρων για να παρουσιάσει την διαφορά λειτουργίας μεταξύ του υπουργείου της Δικαιοσύνης και των πολιτικών. “Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν διαρροές από εμάς, αλλά εάν είναι να κατηγορήσουμε κάποιον για παράτυπες πράξεις, θα πρέπει να έχουμε αποδείξεις που να γίνονται αποδεκτές, αλλά κι αξιόπιστους μάρτυρες προκειμένου ν' αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας στο δικαστήριο. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε την υπογραφή μας στο έγγραφο της καταγγελίας. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους,” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Ρόζενσταϊν είπε επίσης ότι αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με την διεξαγωγή μυστικών παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ οι παρακολουθήσεις αυτές έχουν εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή υπό την εφαρμογή ειδικής νομοθεσίας (FISA).

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αμερικανός υφυπουργός μία αίτηση στο πλαίσιο του ίδιου νόμου είναι ένταλμα, ενώ “προκειμένου να έχουν ένα ένταλμα έρευνας”, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποχρεούνται να παρουσιάσουν ένορκες καταθέσεις, αλλά και αποδείξεις. Παράλληλα, η σχετική αίτηση πρέπει να υπογράφεται από ένα στέλεχος καριέρας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ το οποίο “ορκίζεται ότι οι πληροφορίες της ένορκης κατάθεσης είναι αληθείς και σωστές σύμφωνα με την γνώση και την γνώμη του.”

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στην ένορκη κατάθεση αποδειχτεί ότι είναι αναληθείς, τότε, το στέλεχος που την υπογράφει μπορεί ν' αντιμετωπίσει συνέπειες ή ακόμη και να διωχτεί ποινικά, πρόσθεσε ο Ρόζενσταϊν.

“Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούμε κι έχουμε ανθρώπους που είναι αξιόπιστοι,” τόνισε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, ο Ρόζενσταϊν υποστήριξε πως: “για αρκετό καιρό τώρα” ο ίδιος δέχεται απειλές, τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και δημόσια “νομίζω ότι θα πρέπει να καταλάβουν από τώρα, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα εκβιαστεί.”

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έχει δεχτεί κριτική δημοσίως, τόσο από Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στο Κογκρέσο, όσο κι από τον ίδιο, τον πρόεδρο Τραμπ.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Twitter: “Μεγάλο μέρος της επιδείνωσης των σχέσεων με την Ρωσία προκαλείται από την Ψευδή & Διεφθαρμένη Έρευνα για την Ρωσία, της οποίας ηγούνται όλοι οι πιστοί στο Δημοκρατικό Κόμμα ή άνθρωποι που έχουν εργαστεί για τον Ομπάμα. Ο Μάλερ είναι ο πιο αμφιλεγόμενος από όλους (με εξαίρεση τον Ρόζενσταϊν που υπέγραψε το ένταλμα FISA και το γράμμα του Κόμεϊ).”

Από την πλευρά του, ο Ρόζενσταϊν διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης “θα πράξει ότι απαιτείται από την τήρηση του νόμου, ενώ οι οποιασδήποτε απειλές δεν θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε την δουλειά μας.” “Έχουμε μία ευθύνη,” ενώ τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ορκίζονται για την υπεράσπιση του συντάγματος,” πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Andrew Harnik