Η πολιτική ήττα του Μιτ Ρόμνεϊ σε διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων στην Γιούτα το περασμένο Σάββατο, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ρεπουμπλικάνοι. Πρόκειται για την επιρροή που ασκούν οι συντηρητικοί σε κρίσιμους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους, με ενδεχόμενες σοβαρές πολιτικές συνέπειες για την διατήρηση της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, μεταδίδει το ABC News.
Ο ενθουσιασμός στην δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων έχει στο παρελθόν οδηγήσει στην επιλογή συντηρητικών υποψηφίων που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν σε ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσου, όπως αυτές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θυμούνται την υποψηφιότητα της Κριστίν Οντόνελ στο Ντέλαγουερ το 2010 με την χαρακτηριστική διαφήμιση «Δεν είμαι μάγισσα». Τον Τοντ Άτκιν στο Μισούρι (2012) ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα θύματα ενός «νόμιμου βιασμού» εγκυμονούν πολύ σπάνια, αλλά και τον Ρόι Μουρ στην ειδική εκλογική διαδικασία που έγινε τον Δεκέμβριο στην Αλαμπάμα, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά πολλαπλές καταγγελίες απαράδεκτης σεξουαλικής συμπεριφοράς.
«Η εκλογή ενός σωστού εκλογικού υποψηφίου από τον πρώτο κύκλο, συχνά κάνει την διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας στις γενικές εκλογές. Είναι απόλυτα σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουίτ Αϊρές στρατηγιστής των Ρεπουμπλικάνων.
Οι πιο αφοσιωμένοι ψηφοφόροι, τόσο συντηρητικοί όσο και προοδευτικοί, συνηθίζουν να ψηφίζουν στους προκριματικούς κύκλους, για τις ενδιάμεσες γενικές εκλογές και η τάση αυτή μπορεί να επισκιάσει την απόδοση ανταγωνιστικών υποψηφίων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι είναι τώρα μεγαλύτερης ηλικίας και λευκοί. Οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στις αγροτικές περιοχές και την επαρχία, όχι στα αστικά κέντρα. Μπορείς να τους εμπιστευτείς. Πηγαίνουν να ψηφίσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμας Χουάλεν ειδικός στα πολιτικά κόμματα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Οι ψηφοφόροι αυτοί, βοήθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί, ενώ τείνουν προς τα δεξιά όταν πρόκειται να επιλέξουν έναν υποψήφιο.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς ενδιαφέρονται να ενδυναμώσουν μία σχεδόν ελάχιστη πλειοψηφία στην Γερουσία κι ενώ οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να έχουν πάλι υπό τον έλεγχό τους την Βουλή των Αντιπροσώπων, πολιτικά αναζωπυρώνονται.
Με μία πλειοψηφία μόλις δύο ψήφων στην Γερουσία και τον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν να δίνει την προσωπική του μάχη στην Αριζόνα, ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, έχει ανάγκη από όλες τις ψήφους που μπορεί να εξασφαλίσει.
Από την άλλη μεριά, εάν υπάρχει η προσδοκία λειτουργίας της Γερουσίας, στον πολιτικό αντίποδα μιας Βουλής των Αντιπροσώπων που θα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, τότε, γίνεται ξεκάθαρο ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται υπό ισχυρή πολιτική πίεση προκειμένου να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα το Νοέμβριο.
Ο Μακόνελ διαχειρίστηκε μερικές ψηφοφορίες με ελάχιστη πλειοψηφία κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο Τζιμ Μπραϊντεστάιν διορίστηκε οριακά στην διεύθυνση της NASA, μετά την αρνητική στάση του Γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ, που τελικά άλλαξε άποψη και ψήφισε θετικά.
Επίσης, όταν ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι διακήρυξε ότι θα καταψηφίσει τον διορισμό του Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, ο Μακόνελ είχε άμεση ανάγκη από την ψήφο ενός Δημοκρατικού γερουσιαστή, προκειμένου να προχωρήσει ο διορισμός. Τελικά, ο Πολ άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να στηρίξει τον Πομπέο, δικαιώνοντας την αισιοδοξία που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τραμπ για την στάση του, την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα αριθμητικά δεδομένα για τις ενδιάμεσες εκλογές ευνοούν τους Ρεπουμπλικάνους, που καλούνται να υπερασπιστούν οκτώ έδρες έναντι 24 των Δημοκρατικών. Από τις έδρες αυτές των Δημοκρατικών, οι δέκα βρίσκονται σε πολιτείες στις οποίες, νίκησε ο Τραμπ το 2016.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό θέμα για τους Ρεπουμπλικάνους εντοπίζεται στην εκλογή του σωστού υποψηφίου, ειδικά σε πολιτείες όπως, η Δυτική Βιρτζίνια και η Αριζόνα, που θα έχουν ανταγωνιστικούς προκριματικούς κύκλους, μέσα στους επόμενους μήνες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ρόμνεϊ που στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική στον πρόεδρο Τραμπ, αναγκάστηκε να λάβει μέρος στον προκριματικό κύκλο που θα διεξαχθεί στις 26 Ιουνίου κατά του Μάικ Κένεντι στην Γιούτα. Ο Κένεντι είναι ο υποψήφιος για την διεκδίκηση της έδρας που προτιμούν οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, που πραγματοποίησαν την διάσκεψη.
Ο Ρόμνεϊ εκτιμάται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στον προκριματικό κύκλο και να επικρατήσει το Νοέμβριο, ενώ ο ίδιος, έχει δηλώσει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα.
Από την άλλη μεριά, πέρα από την εκλογή των κατάλληλων υποψηφίων στους προκριματικούς, οι εξελίξεις επηρεάζονται άμεσα από την εκρηκτική προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την πορεία της έρευνα του Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος αποτελεί το θετικά ουσιαστικό προεκλογικό επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων, που αμφισβητείται μέσω της πολιτικής δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα που επιδιώκει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ