ΗΠΑ: Πολύ δύσκολo να επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου στη Β. Κορέα, εκτιμά ο Rex Tillerson

ΗΠΑ: Πολύ δύσκολo να επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου στη Β. Κορέα, εκτιμά ο Rex Tillerson

Θα είναι πολύ δύσκολο να διασφαλίσουμε την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May και τον υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ανέμεναν ένα αρκετά αυστηρότερο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις υπόλοιπες παρατηρήσεις του, ο R. Tillerson ανέφερε ότι συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς τη Βόρεια Κορέα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Σημείωσε ότι το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ στέλνει πάντως ένα μήνυμα στη Β. Κορέα ότι η διεθνής κοινότητα έχει ενιαία θέση για το ζήτημα. 

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμα ότι ελπίζει πως η Κίνα θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το «πανίσχυρο εργαλείο» της παροχής πετρελαίου προκειμένου να πείσει τη Β. Κορέα να επανεξετάσει το δρόμο που ακολουθεί. Τέλος, κάλεσε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Λονδίνου στην πορεία προς τη διαμόρφωση του Brexit»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Βρετανίας στην πορεία της προς την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Rex Tillerson μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson στο Λονδίνο.

"Ενώ το Brexit πράγματι παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τον βρετανικό λαό, να ξέρετε ότι έχετε έναν σταθερό σύμμαχο στις Ηνωμένες Πολιτείες" είπε ο Tillerson σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Θα σταθούμε στο πλευρό του συμμάχου μας καθώς θα διαμορφώνεται το Brexit. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη μακρά σχέση", πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο θέμα της Λιβύης. Ο Johnson είπε ότι το σχέδιο της Τρίπολης για τη διεξαγωγή εκλογών το 2018 κινείται μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τον Ιούλιο, οι αντίπαλες πλευρές της Λιβύης δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για την οργάνωση εκλογών και μια εκεχειρία υπό όρους. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ghassan Salame είπε ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένας εκλογικός νόμος για να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα φέρει κάποια βιώσιμη αλλαγή στη χώρα.

"Θα ήταν πρόωρο να οργανωθούν εκλογές μέσα σε διάστημα ενός έτους; Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι η σωστή χρονική στιγμή. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην γίνουν υπερβολικά γρήγορα και να προηγηθεί η πολιτική προεργασία. Πρέπει να υπάρξει ένα σύνταγμα, μια αποδεκτή βάση για να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές", είπε ο Βρετανός υπουργός.