Το Ιράν ανέφερε σήμερα ότι δεν είχε ανάμειξη στην επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου υπό ισραηλινή διαχείριση στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, αναφορικά με περιστατικό των προηγούμενων ημερών που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και για το οποίο το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν.
«Το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) έχει δημιουργήσει ανασφάλεια, τρόμο και βία…αυτές τις κατηγορίες για ανάμειξη του Ισραήλ, η Τεχεράνη τις καταδικάζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά. «Τέτοιου είδους κατηγορίες έχουν στόχο από την πλευρά του Ισραήλ να αποσπάσουν την προσοχή από τα γεγονότα και είναι αβάσιμες».
Σημειώνεται ότι ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος σκοτώθηκαν την Πέμπτη, όταν δέχθηκε επίθεση το Mercer Street, ένα πετρελαιοφόρο υπό λιβεριανή σημαία, που ανήκει σε Ιάπωνες αλλά το διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Zodiac Maritime. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση» στο περιστατικό αυτό.
Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το τι συνέβη στο τάνκερ. Η Zodiac Maritime έκανε λόγο για «υποψίες περί πειρατείας» ενώ πηγή στο Κέντρο Ασφάλειας Ναυτιλίας του Ομάν αναφέρθηκε σε ατύχημα που συνέβη έξω από τα χωρικά ύδατα του Ομάν. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν στοιχεία των υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι το Ιράν είναι ο βασικός τους ύποπτος για το περιστατικό, με Αμερικανό αξιωματούχο του τομέα άμυνας να υποστηρίζει πως το πλοίο φαίνεται ότι επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).
Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό παρέχει βοήθεια στο υπό ισραηλινής διαχείρισης πετρελαιοφόρο, που δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, έγινε σήμερα γνωστό από τον αμερικανικό στρατό, που πρόσθεσε πως το πλοίο το πιθανότερο επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Συγκεκριμένα το τάνκερ Mercer Street, ένα ιαπωνικής ιδιοκτησίας πλοίο με σημαία Λιβερίας, συνοδεύεται αυτή τη στιγμή από το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, όπως ανέφερε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση, σε μια ανακοίνωση.
«Ειδικοί στα εκρηκτικά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στο πλοίο για να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος για το πλήρωμα και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια έρευνα για την επίθεση», λέει η Κεντρική Διοίκηση, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
«Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν μια επίθεση τύπου UAV (drone)», όπως προστίθεται στην εν λόγω ανακοίνωση.
Το Ισραήλ θέλει να φέρει την υπόθεση ενώπιον του ΟΗΕ
Εντωμεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως θέλει να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ την υπόθεση της επίθεσης εναντίον ενός πετρελαιοφόρου, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία ιδιοκτησίας ενός Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, με απολογισμό δύο νεκρούς μεταξύ του πληρώματος στη θάλασσα του Ομάν. Για την επίθεση το Ισραήλ προσάπτει ευθύνες στο Ιράν.
Η εταιρεία Zodiac Maritime, ιδιοκτησίας του Ισραηλινού Εγιάλ Οφέρ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, ανακοίνωσε χθες «τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος: ενός Ρουμάνου και ενός Βρετανού», κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού στο Mercer Street.
Να σημειωθεί ότι η ανάληψη ευθύνης για την επίθεση δεν υπήρξε, όμως η Dryad Global, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη θαλάσσια ασφάλεια με έδρα το Λονδίνο, έκανε λόγο για νέα «αντίποινα στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων» εχθρών, αναφερόμενη στο Ιράν και το Ισραήλ.
«Έδωσα οδηγίες στις πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και στον ΟΗΕ προκειμένου να εργαστούν με τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους και τις αρμόδιες αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», έγραψε χθες στο Twitter ο Λαπίντ.
Επιπροσθέτως, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε πως μίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα μιας αυστηρής απάντησης στην επίθεση εναντίον του πλοίου, στην οποία σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτης».
«Το Ιράν σπέρνει τη βία και την καταστροφή σε κάθε γωνιά της περιοχής», είχε ήδη καταγγείλει αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα δελτίο τύπου, όπου τόνιζε πως «το Ιράν δεν είναι μονάχα πρόβλημα του Ισραήλ, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στον κόσμο».
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, απαντώντας σε ένα σήμα κινδύνου, πήγαν να βοηθήσουν το πλήρωμα του τάνκερ, που είχε στοχοθετηθεί και μπόρεσαν να δουν αποδείξεις μιας επίθεσης. Τα πρώτα στοιχεία «έδειξαν ξεκάθαρα» μια επίθεση τύπου drone.
Στο Ιράν, το αραβόφωνο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης επικαλέστηκε «ενημερωμένες πηγές στην περιοχή», που επιβεβαίωναν πως η επίθεση ήταν μια απάντηση σε μια «πρόσφατη ισραηλινή επίθεση» στη Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.