Η ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, ήταν το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη στάση συμμάχων και εταίρων μας απέναντι στην Τουρκία.
Σε ανάλογο ύφος με τα μηνύματα που εκπέμπει τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός, όπως κατά τη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο Κώστας Καραμανλής, πήρε θέση για τις ίσες αποστάσεις απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, λέγοντας ότι συνιστούν έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών, τοποθετήθηκε για την όξυνση εκ μέρους της Τουρκίας, λέγοντας ότι με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. «Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν τη βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων», όπως ανέφερε.
Στάθηκε στην προσπάθεια του τουρκικού καθεστώτος που επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το status quo της ευρύτερης περιοχής με απώτερο στόχο την ηγεμονία, αλλά και στη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο, λέγοντας «δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στη στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων». Ενώ δηλαδή, και ορθώς, όπως είπε, καταδικάζεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως.
Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει ένα επιπλέον θεμελιώδη λόγο για την απερίφραστη και καθαρή καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, διότι πάνω απ' όλα γειτνιάζει με μια χώρα που και αναθεωρητικές επιδιώξεις έχει και με προσφυγή στη βία απειλεί αλλά και με παράνομη εισβολή και κατοχή σε βάρος της Κύπρου βαρύνεται.
Στην τοποθέτηση του έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο, τις γεωοπολιτικές ανατροπές που αυτός φέρνει, στους κινδύνους για την οικονομία, αλλά και στην έξαρση της ρωσικής προπαγάνδας, των fake news και του λαικισμού. Δεν ήταν ασύνηθες, όπως είπε, σε καιρό πολέμου η πληροφόρηση σε ένα βαθμό να είναι ελεγχόμενη, το φαινόμενο όμως απροσχημάτιστης προπαγάνδας και διασποράς fake news είναι ανησυχητικό.
«Αν σ΄αυτό προστεθούν τα ήδη εξαπλούμενα φαινόμενα του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αυθαίρετος αποκλεισμός της αντίθετης άποψης, η υπερσυσσώρευση ισχύος στην ενημέρωση σε λίγα ιδιωτικά χέρια, η κατάσταση επιδεινώνεται κατά πολύ», ανέφερε ο Κ.Καραμανλής, εκφράζοντας τον προβληματισμό για το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ζωής που εκκολάπτεται στο όχι τόσο μακρινό μέλλον.
Στο θέμα της οικονομίας, χαρακτήρισε ζοφερές τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, ακόμη χειρότερες τις προβλέψεις σε περίπτωση μακράς διάρκειας του πολέμου, αφού τα απανωτά σοκ στην ενέργεια, την εφοδιαστική αλυσίδα και το εμπόριο προμηνύουν επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, πολιτική αστάθεια και αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Και πάντως για την Ευρώπη στασιμότητα, πληθωρισμό, πιθανώς ανεπάρκεια αγαθών, συνεπώς και διογκούμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση.
Για το ρόλο της Ευρώπης είπε ότι αυτή πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός. Η Ευρώπη, όπως ανέφερε, με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει.