Παιχνίδι με τη Μακεδονία, ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο, κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Ελάχιστες ώρες μετά την παραδοχή της υπουργού Πολιτισμού κας Λυδίας Κονιόρδου ότι το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά είναι μακεδονικό, με δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού το παίρνει πίσω!
Επιμένει στο ανιστόρητο πόρισμα ομάδας τριών αρχαιολόγων, που είχε σταλεί αιφνιδιαστικά πρόπερσι στο μνημείο από την γενική γραμματέα κα Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη ως μη όφειλε και μετά από επίσκεψη μόλις μισής ώρας είχε γνωματεύσει, ότι το μνημείο μπορεί και να είναι… ρωμαϊκό.
Τα απαράδεκτα μικροπολιτικά παιχνίδια που κάνει ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα οποία το μνημείο δεν «πρέπει» να είναι μακεδονικό, κορυφώνονται με την παρέμβαση στη γνώμη που εξέφρασε η υπουργός. Το συριζαϊκό κατεστημένο παραγνωρίζει τα πορίσματα της ανασκαφέως και επιμένει να χαρακτηρίζει το μνημείο ρωμαϊκό. Και δεν σταματά εδώ. Υπαγορεύει διόρθωση στην υπουργό. Κι εκείνη, παρά τις δημόσιες προ ολίγου δηλώσεις της, το δέχεται.
«Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά.» αναφέρει το δελτίο που έστειλε το γραφείο Τύπου για την επίσκεψη. «Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών. H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, (σ.σ. πότε; Κατ' ιδίαν στην κα Βλαζάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες; Πάντως όχι μπροστά σε όλους τους δημοσιογράφους) θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια , όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία.»
Η υπουργός δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει από χρονολόγηση. Απαραίτητο είναι να μη λέει και ξελέει. Ιδίως όταν όλο αυτό έχει να κάνει με μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Μακεδονία και με ένα επίσης ευαίσθητο μνημείο. Η κα Περιστέρη έχει τοποθετήσει τη χρονολόγηση στην μακεδονική περίοδο. Είναι εκ του πονηρού τα όσα αναφέρονται: «αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια , όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία» γράφει το υπουργείο. Και ας ξέρουν καλά πως δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί, αφού η ανασκαφέας αποφάνθηκε.
Για του λόγου το αληθές, αυτές είναι οι μαγνητοφωνημένες δηλώσεις της κας Κονιόρδου που απαντά σε ερώτηση αν το μνημείο είναι ρωμαϊκό ή μακεδονικό, τι είδε μέσα από την ξενάγηση:
«Όπως είπαν οι ανασκαφείς και οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι, η αίσθηση που είχαμε είναι μακεδονικό» είπε. Ούτε ευρύτερη, ούτε τίποτα. Πρόκειται για την αίσθηση που της δόθηκε από τους επιστήμονες. Όχι για την άλλη, που της δόθηκε μετά, κατ΄ ιδίαν.
Προφανώς, η κυρία Περιστέρη, που αν και δεν κλήθηκε να ξεναγήσει πήγε αυτόβουλα, κατέστρεψε την στρεβλή εικόνα που θέλουν να βγάζουν κάποιοι ότι δήθεν το μνημείο είναι ρωμαϊκό. Αλλά μετά, η υπουργός… ανακλήθηκε στην τάξη. Και η αλήθεια πως το μνημείο είναι μακεδονικό; Τόσο το χειρότερο για την αλήθεια και τη Μακεδονία!
Αντιγόνη Καρατάσου
Διαβάστε ακόμα:
- «Αναβάπτιση» στην Αμφίπολη επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού