Έπειτα από το αίτημα του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στο νέο προεδρείο του τοπικού Κοινοβουλίου να του επιτρέψει να ψηφίσει δι' αντιπροσώπου στην Ολομέλεια που θα αναδείξει τον νέο κυβερνήτη της ισπανικής αυτόνομης περιοχής, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναζητεί όλα τα νομικά ερείσματα, ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει ακαταμάχητα επιχειρήματα για να την απαγορεύσει.
Χθες, ο Πουτζντεμόν, ο οποίος για να αποφύγει τη σύλληψη, με την κατηγορία της διεξαγωγής παράνομου δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου 2017, έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες, κατέθεσε σχετικό γραπτό αίτημα στο προεδρείο του Παρλαμέντ μαζύ με τους πρώην συμβούλους του (υπουργούς) και εκλεγμένους βουλευτές στις 21 Δεκεμβρίου Κλάρα Πονσατί και Λιουΐς Πουτζ.
Οι εκλεγμένοι που βρίσκονται στις Βρυξέλλες βασίζονται στην πλειοψηφία που διατηρούν τα κόμματά της ανεξαρτησίας (JXCat, ERC, CUP) στη σύνθεση του νέου προεδρείου, υπό τον Ρότζερ Τόρεντ. Το νέο προεδρείο, που αναδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη, συμφώνησε να συνεδριάσει την επόμενη Τρίτη και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το αίτημα του Πουτζντεμόν, να του επιτραπεί η 'εξ αποστάσεως' συμμετοχή του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και επίσης η νομιμοποίηση μίας πιθανής εκλογής του ως προέδρου της Καταλονίας έστω και ευρισκόμενου στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης θεωρεί πολύ σοβαρή μία εξέλιξη, που θα περιλαμβάνει την εκλογή του Πουτζντεμόν στην προεδρία και την εκ των υστέρων δικαστική παρέμβαση για την ακύρωσή της. Στόχος της κυβέρνησης Ραχόι είναι να προλάβει τις εξελίξεις και να κηρυχθεί άκυρη εκ των προτέρων μία τέτοια εκλογή. Δεδομένου ότι η έγκριση της ανάληψης της προεδρίας από τον Πουτζντεμόν θα πρέπει να υπογραφεί στην επίσημη τελετή και από τον βασιλέα Φελίπε Στ', η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει μία τέτοια, άβολη, συνάντηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση δύσκολα να κατορθώσει να εξεύρει μία στέρεα νομική βάση για να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να αποτρέψει τη συνεδρίαση του νέου προεδρείου του Καταλανικού Κοινοβουλίου, το οποίο θα προγραμματίσει την Ολομέλεια για την εκλογή του Πουτζντεμόν. Εφόσον ο εξόριστος πρώην πρόεδρος είναι νόμιμα εκλεγμένος βουλευτής, το Δικαστήριο το μόνο που μπορεί να αποφασίσει είναι η αναβολή της ψηφοφορίας εάν επικυρωθεί η συμμετοχή του υποψηφίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ή δι' αντιπροσώπου. Κάτι που είναι δύσκολο και ανοίγει διάπλατα την πιθανότητα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να εκδοθεί αφότου έχει εκλεγεί ο Πουτζντεμόν. Μία εξέλιξη που το Μέγαρο της Μονκλόα απεύχεται.
Η κατάσταση αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για την ισπανική κυβέρνηση. Αφ' ενός η εκλογή του Πουτζντεμόν θα ανάγκαζε τον βασιλέα Φελίπε να βρεθεί στην άβολη θέση να υπογράψει το επίσημο διάταγμα για την ανάληψη της προεδρίας από τον Πουτζντεμόν, μολονότι αυτός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες διότι τον καταζητεί ακριβώς η ισπανική δικαιοσύνη. Θα φανεί δηλαδή πως ο αρχηγός του κράτους νομιμοποιεί έναν 'παράνομο'.
Επιπλέον, όποια κυβερνητική προσφυγή που θα ακυρώνει την εξ αποστάσεως, ή δι' αντιπροσώπου, εκλογή του προέδρου της Τζενεραλιτάτ, θα προσέφερε επιπλέον επιχειρήματα στην παράταξη της ανεξαρτησίας να ισχυρισθεί πως η κρατική εξουσία για δεύτερη φορά καταπατά τις αποφάσεις του καταλανικού λαού, υπενθυμίζοντας το μεγάλο ατόπημα του 2010, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο διέγραψε βασικά άρθρα του Καθεστώτος για την Καταλωνία (Estatut), βασικού καταστατικού χάρτη για την περιοχή.
Για τον λόγο τούτο, οι νoμικοί ειδήμονες της κυβέρνησης θα εξετάσουν λεπτομερειακά τα επιχειρήματα που θα επικαλεσθεί το προεδρείο του Παρλαμέντ σχετικά με το αίτημα των τριών εξορίστων στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, εάν η προσφυγή της κυβέρνησης εναντίον της εξ αποστάσεως συμμετοχής του Πουτζντεμόν δεν προφτάσει τις εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσει να ισχύει η εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την περιστολή των θεσμικών αρμοδιοτήτων της αυτόνομης κυβέρνησης.
Αλλά και η καταλανική πλευρά αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση αναφορικά με το θέμα της εξ αποστάσεως, ή δι' αντιπροσώπου, ανάληψη της εξουσίας από τον Πουτζντεμόν. Ο νέος πρόεδρος του 'Παρλαμέντ' Ρότζερ Τόρεντ από τις πρώτες επαφές που είχε μετά την εκλογή του με τα κόμματα του Κοινοβουλίου, διαπίστωσε την πλήρη άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει σε μία εξ αποστάσεως συμμετοχή του Πουτζντεμόν. Δεν αποκλείεται ο Τόρεντ να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον εξόριστο ηγέτη μόλις ολοκληρωθεί ο γύρος των επαφών του με τα κόμματα.
Κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι Ciudadanos, οι οποίοι διεμήνυσαν πως «δεν νοείται να συναντάται με έναν φυγάδα στις Βρυξέλλες» και να χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα γι' αυτό το ταξείδι. Η δε κυβέρνηση, προειδοποίησε τον Τόρεντ να μην ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του «παραβιάζοντας τους νόμους», ούτε και «επαναλαμβάνοντας το θέαμα»της προκατόχου του στη θέση Κάρμε Φουρκαδέλ. «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει κάθε είδους μέσο και αποφάσεις για να το εμποδίσει», τόνισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.
Για την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο Πουτζντεμόν «έχει φθάσει στο τέρμα της πορείας του. Μπορεί μεν να πάρει αποφάσεις, ήκιστα ορθολογικές, αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της Καταλονίας. Αυτό το γνωρίζει, το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζουν κι οι αυτονομιστές. Μπορεί να κάνει προπαγάνδα, να επιμείνει να διατηρεί τον μύθο που αυτοκαταστρέφεται, αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της Καταλονίας κι εάν εξακολουθεί να σκέφτεται την Καταλωνία υπό το πρίσμα της ανεξαρτησίας, τότε θα αποτελούσε ένα βήμα πίσω».
Η συμφωνία στην ισπανική Γερουσία ώστε να ψηφισθεί η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 προβλέπει πως η εφαρμογή του αίρεται μόνον όταν η καταλανική κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα. Κι αυτό από το Μέγαρο της Μονκλόα εξυπακούει μόνον φυσική παρουσία των μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Αυτό το διετράνωσε σε χθεσινή συνέντευξή της και η Σανταμαρία. Κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί όσο ο (επικείμενος) πρόεδρος παραμένει εκτός ισπανικής επικράτειας, διότι επικρέμαται η Δαμόκλειος σπάθη της σύλληψής του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία AP)