Μετά την επικράτησή του στην ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) ο Πέδρο Σάντσεθ καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, τόσο εντός της παράταξής του, όσο και στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών ισορροπιών στο Κοινοβούλιο—όπου η έως τώρα στάση των Σοσιαλιστών έχει διευκολύνει την άσκηση κυβερνητικού έργου από την δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ιδιαίτερα δε, η διακήρυξη του ίδιου του Σάντσεθ ότι θα επιδιώξει συμμαχίες και συνεργασίες με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις (όρα Podemos)αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πολιτική ζωή της χώρας.
Ωστόσο, εκείνο το πρόβλημα που πρέπει άμεσα να λύσει ο Σάντσεθ είναι η εξασφάλιση της ενότητας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία έχει τρωθεί σοβαρά έπειτα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ΓΓ του. Μπορεί μεν η βάση να εξέλεξε τον Σάντσεθ, όμως την ηγεσία εξακολουθεί ακόμη να την ασκεί η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, έως ότου προκύψει το νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο του PSOE από το Συνέδριο του Κόμματος στα μέσα Ιουνίου. Και στο κόμμα ακόμη εκείνες που λύνουν και δένουν είναι οι περιφερειακές«βαρονίες» του, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τον Σάντσεθ.
Από την Πέμπτη, που ο Σάντσεθ θα αναλάβει κι επισήμως τα καθήκοντα του ΓΓ θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον επικεφαλής της Χαβιέρ Φερνάντεθ για τον διορισμό των νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κι επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας, αλλά και «σιωπηρή συναινέσει» να του επιτρέψει να διευθύνει εκείνος το κόμμα έως το Συνέδριο. Διάφορες πηγές, μιλώντας στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αν και δεν βλέπουν μία σαφή πρόθεση σύνθεσης των δύο πλευρών, ευελπιστούν ωστόσο πως στο τέλος θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και η καλή θέληση ώστε να αποφευχθούν οι περαιτέρω τριβές. Το μεγάλο πρόβλημα του Σάντσεθ εξάλλου είναι ότι πλέον βρίσκεται επικεφαλής και μίας ετερογενούς κοινοβουλευτικής ομάδας, που δε συμμερίζεται τις θέσεις του, ιδίως μετά την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι—μάλλον προς τον Σεπτέμβριο κι όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο κόμμα. Πόσο μάλλον όταν η κοινοβουλευτική ομάδα είχε στηρίξει την απόφαση της Διοικούσας να απέχει από τις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή ώστε να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ραχόι, αλλά και την άσκηση του έργου του σε κρίσιμα νομοσχέδια.
Η πρώτη δοκιμασία του Σάντσεθ στο εσωτερικό μέτωπο ξεκινά στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας με την διοργάνωση των μινι-συνεδρίων στις περιφέρειες για την ανάδειξη των πλέον των 1000 αντιπροσώπων στο Συνέδριο, που θα κρίνουν και τις ισορροπίες στο κόμμα. Εκπρόσωποι του Σάντσεθ ήδη έχουν αποδυθεί σε μία αποστολή προσέγγισης με τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπάλου του, της πανίσχυρης αντιπροσώπου των 'βαρόνων' κυβερνήτριας της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ, ώστε να κατέβουν στις περιφέρειες 'ενωτικά ψηφοδέλτια'. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα El Mundo, η πλευρά της Ντίαθ δηλώνει πως είναι μάλλον φυσικό και πρόδηλο ότι θα υπάρξουν δύο λίστες για το Συνέδριο.
Η άλλη μεγάλη πρόκληση για τον Σάντσεθ αφορά την δεδηλωμένη από αυτόν αντιπολιτευτική στάση που θα τηρήσει στο Κοινοβούλιο κατά του Ραχόι. Ήδη το πρώτο πεδίο δοκιμής της πολιτικής του είναι η επικείμενη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Ραχόι που έχουν καταθέσει οι Podemos. Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βέβαια έχει δηλώσει πως προτίθεται να την αποσύρει εάν ο Σάντσεθ ανακοινώσει πως πρόκειται να καταθέσει ο ίδιος μία πρόταση μομφής, την οποία και τα δύο κόμματα θα μπορούσαν με πλειοψηφία να την υπερψηφίσουν και να προκαλέσουν την παραίτηση του Ραχόι. Σύμφωνα με πηγές του νέου ΓΓ του PSOE, που επικαλείται η εφημερίδα El Pais, η πρόταση των Podemos δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, καθώς ο Σάντσεθ δεν θέλει να λάβει κάποια απόφαση πριν το Συνέδριο. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ιγκλέσιας τονίζει πως ναι μεν δεν θέλει να επιβάλει πιεστικά χρονοδιαγράμματα στον νέο ηγέτη των Σοσιαλιστών, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θα περιμένει το Συνέδριο του PSOE στις 17-18 Ιουνίου για να καταθέσει τη δική του πρόταση μομφής.
Το θέμα σε τούτην την περίπτωση θα είναι όμως ότι έκων άκων ο Σάντσεθ θα κληθεί σε μία διπλή δοκιμασία: να αποδείξει πως θέλει να κάνει πράξη τον αγώνα κατά του Ραχόι και σε επίπεδο συνεργασιών με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και να επιβάλει την πολιτική του γραμμή σε μία κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, η οποία πρoτού παγιωθεί η επικράτησή του και στο Συνέδριο δεν θα είναι και τόσο πρόθυμη να του σταθεί αλληλέγγυα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ