Ιταλία: Νέος πρωθυπουργός ο Ντράγκι – Τα ονόματα σε θέσεις-κλειδιά

Ιταλία: Νέος πρωθυπουργός ο Ντράγκι – Τα ονόματα σε θέσεις-κλειδιά

Ο Μάριο Ντράγκι είναι από σήμερα πρωθυπουργός της 67ης κυβέρνησης της Ιταλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών με τα πολιτικά κόμματα.

Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε σήμερα (12 μ.μ. ώρα Ιταλίας) και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ο Ντράγκι παρουσίασε την Παρασκευή τη λίστα με τους νέους υπουργούς και η πρώτη εντύπωση είναι πολύ θετική αφού το σχήμα είναι ένα μείγμα επιτυχημένων τεχνοκρατών και πολιτικών που είχαν σημειώσει καλές επιδόσεις στο παρελθόν και θεωρούνται αποτελεσματικοί.

Στα βασικά υπουργεία τοποθετούνται 8 τεχνοκράτες και 7 πολιτικά στελέχη, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τους υφυπουργούς, ο αριθμός των πολιτικών στελεχών αυξάνεται σε 15, ενώ παραμένουν 9 μέλη της κυβέρνησης Κόντε.

Για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Οικονομικών ο Ντράγκι επέλεξε τον Ντανιέλε Φράνκο, γενικό διευθυντή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος θα έχει κρίσιμο ρόλο λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα για να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση το κόμμα του Σαλβίνι. Ο Βιτόριο Κολάο, πρώην CEO της Vodafone, αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο νέο υπουργείο Περιβαλλοντικής Μετάβασης (επίσης σημαντικό για το Ταμείο Ανάκαμψης) επιλέχθηκε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ενώ στο υπουργείο Υγείας παραμένει ο Ρομπέρτο Σπρεράντζα για να υπάρξει συνέχεια στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Συνολικά, φαίνεται ότι τα πολιτικά… υπόγεια της Ρώμης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επηρεάσουν τον Ντράγκι, ωστόσο μένει να ανακοινωθεί η πλήρης σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Ο Super Mario, ο οποίος απολαμβάνει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τη στήριξη των Ιταλών πολιτών σε ποσοστό άνω του 65%, θα θέσει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του στην ομιλία του πριν την ψήφο εμπιστοσύνης. Η πρώτη αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ομαλή εφαρμογή του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δεύτερη σχετίζεται με την ολοκλήρωση του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η τρίτη με την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών προκλήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του Ντράγκι να αναλάβει τα ηνία της χώρας από την ενεργή θέση του πρωθυπουργού σόκαρε το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Στη Ρώμη υπήρχε πάντοτε το όνομα του Ντράγκι στο τραπέζι αλλά για να διαδεχθεί τον Σέρτζιο Ματαρέλα στο Κιρινάλε και όχι στην κομματική αρένα.

Αυτός είναι ο λόγος που είδαμε να προκαλούνται ρωγμές στα πολιτικά κόμματα κατά τις διερευνητικές επαφές καθώς οι περισσότεροι δεν ήθελαν να μείνουν εκτός μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον πολύ δημοφιλή Ντράγκι, την ώρα που άλλοι έβαζαν πολιτικά εμπόδια.

Ακόμη και το στυλ του Ντράγκι, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει μιλήσει σχεδόν καθόλου και διατηρεί το προφίλ του σοβαρού τεχνοκράτη που προτιμά τις πράξεις και όχι τα πολλά λόγια, έχει συμβάλλει στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Με πιο χαρακτηριστική από όλες την μεταστροφή του Σαλβίνι, ο οποίος λέγεται ότι… τα άκουσε από την επιχειρηματική κοινότητα του πλούσιου ιταλικού Βορρά.

Είναι επίσης ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, ότι τα δύο πρώην (;) αντιευρωπαϊκά κόμματα, η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, σχεδόν… υποκλίθηκαν στον Ντράγκι. Όχι μόνο είπαν το μεγάλο ναι στην κυβέρνηση συνεργασίας αλλά συμμετέχουν με τα πιο μετριοπαθή στελέχη τους, όπως ο Τζορτζέτι, η Έρικα Στεφάνι και ο Μάσιμο Γκαραβάλια της Λέγκας, που θεωρούνται ικανοί πολιτικοί και οι Στέφανο Πατουανέλι και Ρομπέρτο Ντ’ Ίνκα, επίσης από τα πιο σεβάσμια στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρων.