Το σαουδαραβικό βασίλειο ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας που συγκροτήθηκε το 2015 κι επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον του φιλοϊρανικού κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούθι, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του βορρά και την πρωτεύουσα Σαναά. Στην τελευταία φάση του πολέμου, που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2015, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, και πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron επικρίνεται έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποστήριξη που προσφέρει στις ενέργειες του βασιλείου και επειδή τα όπλα που έχει πουλήσει στο Ριάντ πιθανόν χρησιμοποιούνται στη δράση των ένοπλων δυνάμεών της στην Υεμένη.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα γιατί η Γαλλία συνεχίζει να πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ στην τρέχουσα συγκυρία, ο Jean-Yves Le Drian απέφυγε να δώσει απάντηση και προτίμησε να τονίσει πως η προτεραιότητα γι'' αυτόν είναι να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Υεμένη.
«Με ανησυχεί αληθινά η κατάσταση στην Υεμένη», είπε ο Le Drian ενώπιον της επιτροπής διεθνών σχέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου. Στη χώρα αυτή «εκτυλίσσεται ένας παράλογος πόλεμος. Είναι αλήθεια ότι (χρησιμοποιούνται) σαουδαραβικά όπλα, αλλά θα το πιστεύατε ότι υπάρχουν επίσης εκεί και ιρανικά όπλα, πάρα πολλά», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Τα δύο πλούσια κράτη του Κόλπου συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους πελάτες των γαλλικών στρατιωτικών βιομηχανιών: αγοράζουν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά, πυροβόλα, αλλά και -στην περίπτωση των ΗΑΕ- μαχητικά αεροσκάφη.
Αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το Παρίσι δεν μοιάζει να έχει καμιά διάθεση να μειώσει, πόσο μάλλον να αναστείλει, τις πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών στα κράτη που συμμετέχουν στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις ότι ορισμένα από τα όπλα που τους πωλεί πιθανόν χρησιμοποιούνται στη σύρραξη στην Υεμένη, σύμφωνα με πηγές ενήμερες σχετικά.
Την ίδια ώρα το Παρίσι εκφράζει ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη. Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Macron απηύθυνε έκκληση να «αρθεί πλήρως» ο σαουδαραβικός αποκλεισμός της Υεμένης.
«Το πρόβλημα είναι η εθνική κυριαρχία των κρατών που εμπλέκουν τους στρατούς τους σε έναν παράλογο πόλεμο (...) ελπίζουμε ότι θα (ξαν)αρχίσει το ταχύτερο (η διαδικασία για να βρεθεί) πολιτική λύση, διότι αυτή είναι πιθανότατα η κρίση στην περιοχή που είναι ευκολότερο από κάθε άλλη να επιλυθεί εάν υπάρξει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές», ανέφερε ο Le Drian.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP