Jerusalem Post: Είμαστε στον δρόμο προς μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Jerusalem Post: Είμαστε στον δρόμο προς μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Οι ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση στην Κύπρο, τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post που αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ.

Η τριμερής συνάντηση θα επικεντρωθεί σε θέματα ενέργειας, τα οποία αποτέλεσαν επίσης βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ήταν στο Ισραήλ, νωρίτερα αυτόν το μήνα, επίσης για συνομιλίες για το θέμα της ενέργειας.

Η Jerusalem Post υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Ισραήλ. Εκτός από τη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν πριν μεταβεί στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος το 2010 είχε δημιουργήσει στενούς δεσμούς με έναν από τους προκατόχους του Αλ. Τσίπρα, τον Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα "εκτενείς και παραγωγικές". Δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του και η Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον στην εξεύρεση ευκαιριών, ενώ ταυτόχρονα αντιτάσσονται στους κινδύνους που προέρχονται από τον "βίαιο θρησκευτικό φονταμενταλισμό" που επιδιώκει να ελέγχει τον κόσμο και πλήττει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξήρε τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι και ο ίδιος είχε χρειαστεί να λάβει παρόμοια δύσκολα οικονομικά μέτρα στο Ισραήλ κατά το παρελθόν, ενώ τόνισε ότι πιστεύει πως η ελληνική οικονομία θα "ανακάμψει" και θα ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυση των δεσμών, μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. «Είμαστε στον δρόμο προς μια στρατηγική συνεργασία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις, όπου θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε». Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε συγκεκριμένα τον τουρισμό --περίπου 350.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα, σε αντίθεση με 50.000 πριν από πέντε χρόνια-- τους πολιτιστικούς δεσμούς και τον ενεργειακό τομέα.

O Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε επίσης ότι η τριμερής συνάντηση θα εξετάσει πώς οι τρεις χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας. Αυτή η συνάντηση θα διεξαχθεί καθώς το Ισραήλ εξετάζει τις επιλογές του για το φυσικό αέριο. Μία από τις επιλογές είναι η εξαγωγή του αερίου μέσω ενός αγωγού μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την εξαγωγή μέσω Τουρκίας ή μέσω Αιγύπτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και ως "φίλος του Ισραήλ" πρότεινε τη βοήθεια της Ελλάδας στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στο παρελθόν, η Αθήνα είχε προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε ένα από τα ελληνικά νησιά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ, καθώς και για την ασφάλεια αθώων πολιτών.

Η επίσκεψή του, και ο βαθμός στον οποίο διατηρούνται ή και ενισχύονται οι δεσμοί της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελεί ένδειξη για το πόσο ο Τσίπρας είναι "άνθρωπος των εκπλήξεων", δήλωσε ο ''Αριε Μέκελ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014.

Ο Μέκελ, ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλαν, ο οποίος έγραψε άρθρο τον Ιανουάριο με τίτλο "Η Νέα Ελληνική Κυβέρνηση: Το Ισραήλ έχει λόγο ανησυχίας", δήλωσε ότι δεν ήταν δεδομένο πως ο Τσίπρας θα συνέχιζε τους ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ που άρχισαν το 2010 υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίστηκαν από τη συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Μέκελ διευκρίνισε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Τσίπρας, πριν ανέλθει στην εξουσία ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για το Ισραήλ και εξέφραζε συμπάθεια προς τους Παλαιστινίους, ενώ ένα στέλεχός του, που τώρα διατελεί αναπληρωτής υπουργός, είχε συμμετάσχει σε μία από τις νηοπομπές που κατευθύνονταν στη Γάζα. Παρά ταύτα, ο Τσίπρας έχει διατηρήσει τη σχέση, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει κοινές αεροπορικές ασκήσεις.

Ο Μέκελ δήλωσε ότι η επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ αυτή τη χρονική στιγμή συνιστά, επίσης, ένδειξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας του διεθνώς.

Επεσήμανε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος ηγείται του δεξιού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού και το οποίο υποστηρίζει ιδιαίτερα μια ισχυρή σχέση με το Ισραήλ. Ο Πάνος Καμμένος ήταν στο Ισραήλ νωρίτερα φέτος.

Η Ελλάδα, η οποία κατά παράδοση τηρούσε πολύ ψυχρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, άρχισε να αναθερμαίνει σημαντικά τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ το 2010 επί κυβέρνησης Παπανδρέου, και αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας και η ανάγκη της Ελλάδας για φίλους και εταίρους στον απόηχο των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της, εκτιμά η ισραηλινή εφημερίδα.

Η αλλαγή στις σχέσεις έχει εκδηλωθεί με την αποστολή από την Ελλάδα σημαντικής βοήθειας τον Δεκέμβριο του 2010 για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στο όρος Καρμέλ του την παρεμπόδιση απόπλου ενός δεύτερου στολίσκου για τη Γάζα από ελληνικά λιμάνια το 2011, τη μεγάλη αύξηση ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα, την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ- Ελλάδας και τις συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός ενεργειακού τριγώνου Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ