«Εάν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά μας σύνορα, δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία μέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν για τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία προτείνεται να έχει δυνατότητα παρέμβασης ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση ενός κράτους-μέλους.
Σύμφωνα με το skai.gr, μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής, μία μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όπου θα συζητηθεί το σχέδιο της νέας Συνοριοφυλακής, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» ώστε να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ζώνης Σένγκεν, αλλά και για να γίνει ισχυρότερο.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη Γηραιά Ήπειρο, ο κ. Γιούνκερ είπε μεν ότι η κατάσταση έχει «βελτιωθεί», όμως υπογράμμισε πως «ακόμα υπάρχουν πράγματα να γίνουν».
Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε ακόμα τα κράτη-μέλη Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων, σημειώνοντας ότι η «πρόοδος είναι πολύ αργή». «Τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα και πρέπει να τα κάνουν γρήγορα», είπε.
Επανέλαβε επίσης την ανάγκη σύστασης ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν νέες κρίσεις.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες Ε.Ε. για την αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας έναντι της τρομοκρατίας, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών, σημειώνοντας πως η τρομοκρατία «δεν γνωρίζει σύνορα».
Αποσαφήνισε πάντως ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει την συμβατότητα μεταξύ της ελευθερίας των πολιτών της και της ασφάλειας. «Είναι ερώτημα ταυτότητας και αξιών», είπε.