Κ. Γαβρόγλου: Το σύστημα των πανελλαδικών έχει καταστρέψει το σχολείο μας και πρέπει να αλλάξει

Κ. Γαβρόγλου: Το σύστημα των πανελλαδικών έχει καταστρέψει το σχολείο μας και πρέπει να αλλάξει

"Το σύστημα (των πανελλαδικών εξετάσεων) έχει εξαντλήσει τη δυναμική του" και πρέπει "να αλλάξει με έναν ριζικό τρόπο", τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Είναι ένα σύστημα που έχει καταστρέψει το σχολείο μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας πως το σύστημα είναι μεν λειτουργικό αλλά όχι αξιόπιστο γιατί "ένα αξιόπιστο σύστημα θα πρέπει να σε βάζει στα πέντε πρώτα πράγματα που θέλεις, όχι στα τριάντα".

"Πολλά πράγματα αλλάζουν, όταν η κοινωνία είναι έτοιμη να τα δεχθεί. Σ'' αυτό το θέμα η κοινωνία είναι έτοιμη ν'' ακούσει. Έχουμε ένα περίεργο σχολείο, αντί να είναι 12χρονο είναι 10χρονο και μετά υπάρχουν δύο τάξεις που δεν είναι σαφές τι εκπαιδευτική διαδικασία επιτελείται σ'' αυτές τις δύο τάξεις, τη β'' και γ'' λυκείου. Στη β'' κάτι γίνεται, στην γ'' δεν γίνεται τίποτα. Εδώ δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε ούτε τους καθηγητές ούτε τους μαθητές. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τόνισε, δε, την ανάγκη να αναβαθμίσουμε τη β'' και γ'' λυκείου, εξηγώντας ότι "αναβάθμιση σημαίνει ότι το απολυτήριο που παίρνεις στο τέλος έχει μια κοινωνική υπόσταση". Σημείωσε ακόμη πως πρέπει "να μειωθούν τα μαθήματα δραματικά, γιατί στο λύκειο πρέπει να εμβαθύνεις" και πρόσθεσε: "να είναι πολύ λιγότερα τα μαθήματα, ορισμένα να εξετάζονται πανελλαδικά, ορισμένα ενδοσχολικά και απ'' όλα αυτά να βγαίνει ένας μέσος όρος με τις διάφορες βαρύτητες των μαθημάτων που υπάρχουν. Αυτός θα είναι και ο βαθμός του απολυτηρίου σου. Και με βάση αυτόν τον βαθμό μπαίνεις στα πανεπιστήμια".

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ακόμη πως απαιτείται συνεννόηση με τα κόμματα στο πλαίσιο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και με τους εκπαιδευτικούς φορείς και εξέφρασε την ελπίδα "μέχρι τον Μάιο να καταλήξουμε σε κάποια σημεία" καθώς αν μέχρι τότε δεν υπάρχει συνεννόησει στα μίνιμουμ"ίσως να μην έχει και νόημα να προχωρήσουμε".

Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε "για τα θέματα αυτού του τύπου δεν χρειάζονται ιδεολογικές συγκλίσεις, αλλά πολιτικές".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ