Κ. Κρετσού προς Δ. Παπαδημούλη: Το 90% των κρατικών ενισχύσεων δεν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν

Κ. Κρετσού προς Δ. Παπαδημούλη: Το 90% των κρατικών ενισχύσεων δεν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν

«Το 90% των μέτρων κρατικών ενισχύσεων μπορούν, πλέον, να υλοποιηθούν άμεσα από το κράτος-μέλος χωρίς έγκριση από την επιτροπή» απάντησε η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η Κομισιόν, διά της κ. Κρέτσου, σημειώνει ότι το νέο νομικό πλαίσιο που καθιερώθηκε με σκοπό τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020, «σε συνδυασμό με την καθυστερημένη έγκριση τόσο των κανονισμών όσο και των προγραμμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη έναρξη των επενδύσεων». Επίσης, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις «τα εθνικά πλαίσια και η πολυμορφία όσον αφορά τις ικανότητες υλοποίησης είναι άλλος ένας λόγος για τις διαφορές ως προς τον ρυθμό υλοποίησης σε όλη την ΕΕ-28».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο κ. Παπαδημούλης επικαλούνταν την υιοθέτηση από την Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2017 και με απόλυτη πλειοψηφία, ενός ψηφίσματος που την καλούσε να επιταχύνει τη διαδικασία συνοχής στο πρώτο τετράμηνο του 2017, αλλά παρ' όλα αυτά οι καθυστερήσεις εξακολούθησαν, με αποτέλεσμα «ανησυχητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και επενδυτικών κεφαλαίων». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε με ποιον τρόπο σκοπεύει η Κομισιόν να απλουστεύσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε «να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος συνοχής, ιδιαίτερα σε αποκλεισμένες περιφέρειες».

Απαντώντας στην ερώτηση αυτή, η αρμόδια επίτροπος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την απλούστευση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι στο πλαίσιο αυτού του εκσυγχρονισμού, «το πεδίο των μέτρων κρατικών ενισχύσεων, για τα οποία δεν απαιτείται προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση από την Επιτροπή, έχει επεκταθεί ευρέως», με αποτέλεσμα «περίπου το 90 % των μέτρων κρατικών ενισχύσεων να μπορούν πλέον να υλοποιηθούν άμεσα από το κράτος-μέλος χωρίς να χρειάζεται κοινοποίηση και έγκριση από την Επιτροπή».

Πηγή: ΑΠΕΠ-ΜΠΕ