Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμες πρακτικές υδατοκαλλιέργειας – εκπαιδευτικό συνέδριο για νέες γυναίκες από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα», που έλαβε χώρα στην Τυνησία, υπό την αιγίδα της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Το εκπαιδευτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της Τυνησίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας και τοπικούς φορείς και απευθυνόταν αποκλειστικά σε 20 νέες γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η μύηση σε νέες τεχνολογίες και καλές πρακτικές της υδατοκαλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες έχουν έναν σπουδαίο ρόλο στην υδατοκαλλιέργεια και συνεισφέρουν ενεργά σε όλους τους τομείς -από τη διαδικασία εκτροφής των ψαριών μέχρι τον ποιοτικό έλεγχο και την έρευνα. Στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν από 17% έως 26% του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ στην Τυνησία, η έρευνα στην υδατοκαλλιέργεια γίνεται ως επί το πλείστον από γυναίκες – σε ποσοστό άνω του 56%.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου, παρέθεσε ομιλία με θέμα: «Αναγνωρισιμότητα και κοινωνική αποδοχή μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων – το success story της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της, η Ισμήνη Μπογδάνου αναφέρθηκε στη στρατηγική προσέγγιση της ΕΛΟΠΥ για την εδραίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και διεθνώς, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και στις ενέργειες της ΕΛΟΠΥ για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στην ιχθυοκαλλιέργεια, μέσω της συνεργασίας της με σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας και μέσω προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού.
Στο συνέδριο συμμετείχαν, επίσης, αξιωματούχοι της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Σχετικά με το Fish from Greece
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.