Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης από την κακοκαιρία και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικρατούν από αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Δρόμοι και υπόγεια κατοικιών έχουν πλημμυρίσει, τόσο στη πόλη της Δράμας όσο και σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, κοντά στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν στη Δράμα παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες.
Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στην παραλία Οφρυνίου (Τούζλα), την Κάριανη και το Ορφάνι. Σε πολλά σημεία οι ορμητικοί χείμαρροι που χρηματίστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.
Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στην Ξάνθη και κυρίως στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη, στον ορεινό οικισμό της Σταυρούπολης. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν έκαναν σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Η Πολιτική Προστασία με επαναλαμβανόμενα μηνύματα που απέστειλε στα κινητά τηλέφωνα καθ'όλη τη διάρκεια του απογεύματος ενημέρωνε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή, συστήνοντας την ιδιαίτερη προσοχή του κόσμου ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Πάνω από 27.000 κεραυνοί και ισχυρές βροχές
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν σήμερα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και στο Ιόνιο, επιβεβαιώνοντας τις προγνώσεις του meteo για ισχυρά και επικίνδυνα φαινόμενα από την κακοκαιρία επεισοδίου βροχόπτωσης επιπέδου 4.
Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός, ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς.
Oι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.
Με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά 'Αρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).