Καλοπιάνουν την Τουρκία

Καλοπιάνουν την Τουρκία

Σε ασκήσεις επίδειξης κατευνασμού και καλοπιάσματος της Τουρκίας επιδίδονται οι Ευρωπαίοι  ηγέτες  στις Βρυξέλλες, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να φθάνει στην πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση των 28με την Τουρκία, χαιρετίζοντας την επανέναρξη  της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Με την Ελλάδα ,αντί να μένει στην θεσμική διαδικασία της διαβούλευσης των 28 με την Τουρκία ,να έχει εγκλωβισθεί από τους  Γερμανούς σε περισυνάξεις, που αναζητούν «ανέξοδα» ανταλλάγματα για την Τουρκία στην πλάτη της Ελλάδας.

Ο κ. Νταβούτογλου έσπευσε να χαρακτηρίσει την ημέρα αυτή ως σημαντικό σταθμό για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας  και μόλις που θυμήθηκε να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό, όπου αποτελεί και το βασικό θέμα της ατζέντας αυτής της Συνόδου.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα   για την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. και με τους ηγέτες της Ε.Ε. θα μοιραστούμε την  τύχη της Ηπείρου μας ,τις παγκόσμιες προκλήσεις  από την οικονομική κρίση  καθώς και περιφερειακές γεωπολιτικές  προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας  συμπεριλαμβανόμενων και των θεμάτων μετανάστευσης.» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Η ίδια η κ. Μέρκελ φθάνοντας στην Σύνοδο διατύπωσε τον βασικό στόχο ,την μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη και την βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας. Και έσπευσε να δηλώσει ότι στην ευρύτερη ατζέντα με την Τουρκία  θα είναι και τα θέματα της διαδικασίας ένταξης  με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων ,διευκρινίζοντας φυσικά ότι θα πρόκειται για μια ανοικτή διαδικασία. «Δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα της διαδικασίας αλλά για το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων».

Σε μια ανορθόδοξη πρωτοβουλία, ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε σε μια «προπαρασκευαστική» συνάντηση της Συνόδου στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Φιλανδίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας  για την οποία δεν είχε δοθεί καμία απολύτως εξήγηση πέραν του ότι ο κ. Τσίπρας συμμετείχε ως πρωθυπουργός χώρας συνορεύουσας  με την Τουρκία.

Συμφωνά με δημοσίευμα της FAZ η ομάδα των 7 κρατών θα προτείνει στην Τουρκία  την απορρόφηση 400.000 προσφύγων με αντάλλαγμα το σφράγισμα των συνόρων της ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές.

Πάντως ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι ιδιαίτερα προβληματικό με δεδομένο ότι η Γερμανία  που θα κληθεί να διαχειριστεί τον κύριο όγκο των προσφύγων, είναι ήδη στα όριά της, κάτι που διαπιστώνεται και στις δημοσκοπήσεις όπου η δημοτικότητα της κ. Μέρκελ γνωρίζει σημαντική κάμψη.

Πάντως για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας προκαλεί σύγχυση με τις δηλώσεις του που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, καθώς και χθες προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής  απέφυγε να συνδέσει τις ενταξιακές  διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και η αθέτηση τους έχει προκαλέσει το κυπριακό βέτο.

«…Ως εκ τούτου, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα και όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι η Τουρκία, οι τουρκικές αρχές θα κάνουν ότι πρέπει για να μειωθούν οι ροές..» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στην Άγκυρα πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας είχε και πάλι κάνει λόγο για «έναρξη των Κεφαλαίων» για να σπεύσει κατόπιν εορτής το γραφείο του και μετά από την οργισμένη αντίδραση της Λευκωσίας, να διευκρινίσει ότι εννοούσε άνοιγμα κεφαλαίων υπό τις προϋποθέσεις που υπάρχουν.

Η Λευκωσία απειλώντας με βέτο στο Κοινό Ανακοινωθέν  ,μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται να επιτυγχάνει απόσυρση της αναφοράς σε πέντε Κεφάλαια(που έχει μπλοκάρει η Κύπρος από το 2009) που είχε κατόπιν τουρκικής απαίτησης  συμπεριλάβει  στο Ανακοινωθέν η Κομισιόν, αν και μένει η προβληματική αναφορά σε «άνοιγμα Κεφαλαίων» γενικώς, με την Κομισιόν να έχει δώσει δικές της διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι θα υπάρξει άνοιγμα Κεφαλαίων μέχρι τον Μάρτιο.