Το περιστατικό είναι γνωστό και πρόσφατο. Ένας κύριος έκανε παρατήρηση σε μια παρέα νεαρών για το κορονοπάρτι και ένας εξ αυτών τον μαχαίρωσε, ενώ άλλοι τέσσερις τον προπηλάκισαν. Σε χρόνο μηδέν και οι πέντε συνελήφθησαν. Πώς έγινε αυτό;
Η ΕΛ.ΑΣ. έψαξε στις κάμερες της περιοχής, βρήκε το υλικό που ζητούσε και προχώρησε στις συλλήψεις. Ηθικόν δίδαγμα: κάμερες παντού.
Και γιατί δεν υπάρχουν αφού επιτελούν θεάρεστο έργο; Αφού βοηθούν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών αξιόποινων πράξεων; Γιατί οι αριστερές ψυχούλες φοβούνται πως έτσι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται. Για να μην μιλήσω για τους μπαχαλάκηδες οι οποίοι δεν επιθυμούν - και δικαίως από την πλευρά τους - να μην καταγράφονται οι έκνομες συμπεριφορές τους. Και η Πολιτεία γιατί δεν πράττει το αυτονόητο; Γιατί δεν προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τη λειτουργία των καμερών;
Γιατί οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα φοβούνταν τις αντιδράσεις της Αριστεράς και των παραφυάδων της. Προτιμούσαν να αφήσουν ένα έγκλημα ανεξιχνίαστο, παρά να τους κατηγορήσουν πως παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών, λες και αυτός που πηγαίνει στη δουλειά του έχει κάτι να κρύψει. Άλλωστε, και αυτό είναι το σημαντικό, η αναζήτηση του υλικού των καμερών γίνεται πάντα εκ των υστέρων. Αφού δηλαδή έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη.
Να υπενθυμίσω δύο άλλα σχετικά πρόσφατα γεγονότα που οι κάμερες βοήθησαν στη σύλληψη των δραστών. Στην κακοποίηση του σταθμάρχη του μετρό από δύο νεαρούς και στον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου.
Εξάλλου είναι αδιανόητο αυτό που λειτουργεί στους ιδιωτικούς χώρους να μην λειτουργεί στους δημόσιους. Είναι γνωστό ότι η ΕΛ. ΑΣ. καταφεύγει στις κάμερες καταστημάτων και τραπεζών για να εντοπίσει τους κακοποιούς, ενώ θα μπορούσε να έχει την πλήρη εικόνα του τοπίου αν υπήρχαν κάμερες και στους δρόμους και στις πλατείες. Απλά πράγματα.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο «σπίτι του λαού» στον Περισσό υπάρχει ένα πλήρες σύστημα καμερών, ενώ δεν υπάρχει σε κεντρικά σημεία των μεγάλων πόλεων. Παλιότερα θυμάμαι οι δημόσιες κάμερες ήταν ο στόχος των αντιεξουσιαστών, όχι για να κανέναν άλλον λόγο, αλλά για να μην καταγράφονται οι παράνομες πράξεις τους.
Εννοείται ότι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν κάμερες σε όλους τους δημόσιους χώρους, κάτι που αποτυπώνεται και στις κινηματογραφικές ταινίες. Νομίζω πως μόνον στην Ελλάδα δίνουμε μάχη για το προφανώς καλό. Μόνο στην Ελλάδα, εν έτει 2021, χρειάζεται να γράφουμε κείμενα για να σπρώξουμε την Πολιτεία να υπερασπιστεί την ασφάλεια των πολιτών και την τιμωρία των ενόχων.
Απέναντι στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων στην αφηρημένη τους έννοια, έχουμε το απτό γεγονός της σύλληψης των κακοποιών. Ας αναλογιστούμε πόσο εύκολο θα ήταν το έργο της ΕΛ. ΑΣ. στη σύλληψη των δολοφόνων της Καρολάιν, αν υπήρχαν κάμερες στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής.