Να μην υπάρχει πουθενά στη δημόσια διοίκηση «άβατο», σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την πάταξη της διαφθοράς, επιδιώκει η γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, όπως προέκυψε από δηλώσεις τού επικεφαλής της, Γεώργιου Βασιλειάδη, με αφορμή την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε: «Η δική μας θέση και άποψη είναι να βγουν όλα στο φως και να δούμε το τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια με μια υπηρεσία (σσ: το ΚΕΕΛΠΝΟ), που είχε τη φήμη της offshore εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου. Έσπασε ένα "άβατο", το σημαντικό είναι να σπάνε όλα τα "άβατα", να μην υπάρχει πουθενά στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση κανένα "άβατο"» δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης.
Όπως είπε, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου βασίστηκε στο πόρισμα και στην έρευνα που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με επικεφαλής τον Σταύρο Ευαγγελάτο, που κάνει εξαιρετική δουλειά. «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, γίνεται εξονυχιστική έρευνα σε όλους αυτούς που πήραν μέρος στις διαδικασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα τα δούμε όλα στην πορεία» τόνισε.
Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ακόμη ότι η Βουλή ήδη εξετάζει τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων και των τηλεοπτικών σταθμών και πρόσθεσε ότι «αρχίζει να μπαίνει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Όποιος χρησιμοποιεί δημόσιες συχνότητες πρέπει να πληρώσει και μάλιστα όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία, αδρά, και αυτό δείχνει τι έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια».
«Με ανοιχτά χαρτιά και καθαρούς όρους, η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της. Ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί εξαιρετικά, υπάρχουν προγράμματα στη γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που μας επιτρέπουν να κάνουμε διασταυρώσεις μέσα σε μία ημέρα, ενώ στο παρελθόν χρειαζόμασταν έξι-επτά μήνες ή ακόμη και έναν χρόνο» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.
Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, να αφήσει τη μάχη να πάει χαμένη και πρόσθεσε «είναι σημαντικό να αποδοθεί οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη και να ελαφρυνθούν τα βάρη αυτών που έχουν τραβήξει το κουπί όλα αυτά τα χρόνια».
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, σημείωσε πως νομίζει ότι θα είναι ένα μεγάλο βήμα και ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που συμμετείχαν στη φοροδιαφυγή, να δηλώσουν αδήλωτα εισοδήματα, ώστε να εισρεύσει στο ταμείο του Δημοσίου ένα σοβαρό ποσό. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πλέον και τη δυνατότητα και την πολιτική βούληση να δώσει λύση και να οδηγήσει αυτούς που συμμετείχαν στο πάρτι στη Δικαιοσύνη» κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αφορά έρευνα για διαφημιστικές δαπάνες του κέντρου, ποσά από τα οποία φαίνεται να είχε λάβει και η σύζυγος του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, Σταυρούλα Νικολοπούλου- Στουρνάρα. Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει προηγηθεί άλλη, που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε έπειτα από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.
Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε το επίμαχο διάστημα συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητάς του, όπως η εποχική γρίπη κλπ, ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν, καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. Επιπλέον στη δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού, ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρεία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ