Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών για τους επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε η Εισαγγελέας της Αδαμαντία Οικονόμου. Το ίδιο ισχύει και για όποιον κατηγορούμενο έχει και άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
Ειδικότερα, η αρχική αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας για τα ελαφρυντικά είχε διαρκέσει μερικά λεπτά μόνο, αφού η κ. Οικονόμου ζήτησε την συλλήβδην απόρριψη των ελαφρυντικών των κατηγορουμένων εξαιρώντας μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
«Είναι αντιφατικό να τους έχετε κρίνει ενόχους για σοβαρά αδικήματα και εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα κι εγώ να προτείνω ελαφρυντικά», είπε η εισαγγελέας.
Για τους τρεις συγκεκριμένους πρώην βουλευτές είπε ότι η υπεράσπισή τους αιτήθηκε την ελαφρυντική περίσταση του παλαιότερου ποινικού κώδικα (άρθρο 187/παρ.6) που προβλέπει ευνοϊκότερη ποινή σε μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχουν άλλη κατηγορία η οποία να σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.
Η τοποθέτηση αυτή της κ. Οικονόμου προκάλεσε ένταση στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.
Ακολούθως, το δικαστήριο αποφάσισε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας και όταν επανήλθε και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.
Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
Σημεώνεται ότι στο δικαστήριο δεν βρίσκεται κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν είτε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση, είτε για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Μετά την ολοκλήρωση της αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.
Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.
Πιθανολογείται ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι με μια ιστορική απόφαση, που από χθες απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τα μεγαλύτερα Μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, κηρύσσοντας ένοχους όλους τους πρώην βουλευτές της.