Για την ελληνογαλλική συμφωνία και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη γειτονική Τουρκία μίλησε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «είναι λυπηρό σε αυτή την ιστορική συμφωνία να έχει αυτή τη στάση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Αναλυτικότερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στην ελληνογαλλική συμφωνία απέδωσε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. «Ο Ερντογάν είναι πιεσμένος και απομονωμένος αυτή τη στιγμή. Η τουρκική οικονομία έχει δομικά ζητήματα και αυτά φαίνεται ότι δεν ξεπερνιούνται. Η νεότερη ιστορία της Τουρκίας δείχνει ότι όταν οι ηγέτες της έχουν εσωτερικά προβλήματα, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Βλέπουμε και από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ότι η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα ελληνικά συμφέροντα και ενισχύει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ενδυναμώνει την αποτρεπτική ισχύ», σημείωσε επίσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε επιπλέον ότι η συμφωνία με τη Γαλλία εντάσσεται στο δόγμα της αποτρεπτικότητας, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα από το 1974, ενώ εκτίμησε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιεσμένος και απομονωμένος, και αντιμετωπίζει οικονομικά και δομικά προβλήματα. «Συνήθως στη νεότερη Ιστορία της Τουρκίας βλέπουμε ότι οι ηγέτες της όταν έχουν εσωτερικά προβλήματα προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων τους», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνογαλλική συμφωνία, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι έρχεται ως συνέχεια μιας πολύ μακράς παράδοσης, καθώς «η Ελλάδα και η Γαλλία είναι αδελφά έθνη». Πρόσθεσε ότι με αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το κενό στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν κάνουμε κούρσα εξοπλισμών, αλλά εφαρμόζουμε το δόγμα της αποτρεπτικότητας», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «είναι λυπηρό σε αυτή την ιστορική συμφωνία να έχει αυτή τη στάση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ο κάθε βουλευτής, σε όποιο κόμμα και εάν ανήκει, θα πάρει θέση απέναντι στην Ιστορία» , ενώ ερωτηθείς αν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία, είπε «θα δούμε», ενώ έθεσε το ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών του και υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο της Γαλλίας το 1974 στη Μεταπολίτευση, αλλά και τη συμφωνία που έκλεισε η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τότε για την αγορά γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών. Επισήμανε όμως και ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία ευρύτερη κουβέντα για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ανατολική Ευρώπη και η Γαλλία, ως πυρηνική δύναμη δίνει ένα βροντερό παρόν στην περιοχή με φυσικό σύμμαχο την Ελλάδα. «Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε αυτό το κενό στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε μία στρατηγική συμφωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία έρχεται από τα παλιά. Είναι η συνέχεια μίας παράδοσης ελληνογαλλικής φιλίας και όχι μόνο τη συνεχίζει, αλλά την αναβαθμίζει, αλλάζοντάς της επίπεδο», εκτίμησε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κομματικές πειθαρχίες και καλώς υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και μερικά ζητήματα πολύ σοβαρά, εθνικά, και εδώ μιλάμε για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και μία ευρύτερη-στρατηγική αναβάθμιση της χώρας».
Ως προς την πανδημία και τη στάση της εκκλησίας, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι η εκκλησία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. «Υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος, ο επικεφαλής της Εκκλησίας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.
Τέλος, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν παρελάσεις και η σημερινή υγειονομική εικόνα της χώρας το επιτρέπει.