Η αβεβαιότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων συνεχίζεται για έναν ακόμη μήνα συνεπεία της πανδημίας και του φόβου για την επόμενη μέρα. Τα νοικοκυριά έχουν πλέον την εμπειρία και τη γνώση των προηγούμενων 10 δύσκολων χρόνων με αποτέλεσμα το όποιο περίσσευμα από τις μηνιαίες αποδοχές να αποταμιεύεται αντί να καταναλώνεται. Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι όλοι είναι «μαζεμένοι» μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο.
Τα χθεσινά στοιχεία της ΤτΕ είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1,160 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020, έναντι αύξησης κατά 420 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να αυξάνεται σε 10,3% από 9,0% τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται πλέον σε 153,13 δισ. ευρώ από 151,87 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Από το ποσό των ,16 δισ. ευρώ τα 877 προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα από τα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι στα Δεκεμβρίου 2019 οι καταθέσεις ανέρχονταν στο ποσό των 143,1 δισ. ευρώ
Όπως όλα δείχνουν θα χρειασθούν άμεσα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, καθώς η αποταμίευση στην παρούσα φάση δεν συμβάλλει στον περιορισμό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αντίθετα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά. Βέβαια, η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις οικονομίες είναι η αύξηση των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων . Μια τέτοια εξέλιξη (μακροχρόνια στασιμότητα) όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο Διοικητής της ΤτΕ πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μέσω της κατάλληλης χρήσης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αλλά και των κατάλληλων παρεμβάσεων στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, είναι απαραίτητα και μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής που τονώνουν την παραγωγικότητα και τη δυνητική προσφορά.
Και δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Πλέον η αγωνία του οικονομικού επιτελείου έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης των ζημιών στην οικονομία από την πανδημία, με το ενδεχόμενο εξάπλωσης των τοπικών lockdowns να παραμένει στο τραπέζι. Η πίεση στα εισοδήματα και στον τζίρο στην αγορά γεννά φόβους για περαιτέρω εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αλλά και της αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της αποταμίευσης δημιουργεί κινδύνους νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι οικονομικές προβλέψεις συνεχίζουν να είναι παρακινδυνευμένες. Μόνο σενάρια μπορεί να γίνονται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και όχι προβλέψεις.