Λύσεις και μάλιστα άμεσες προτίθεται να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο κινούνται ήδη σε «ρυθμούς συνόδου», μια και η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται σημαντική για την πορεία αντίδρασης των 27 αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ΕΕ δε θα πρέπει να χάσει άλλο χρόνο και τάσσονται κάθετα αντίθετοι σε όποια σκέψη περί μετάθεσης των αποφάσεων για τη Σύνοδο του Μαΐου, σκέψεις που πηγάζουν κυρίως από το Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει στις Βρυξέλλες να κεφαλαιοποιήσει τα όσα ειπώθηκαν και την κοινή γραμμή που αποφασίστηκε κατά την συνάντηση των τεσσάρων μεσογειακών χωρών στη Ρώμη.
Η συμμαχία του Νότου έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πόλο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας , στοιχείο που ο κ.Μητσοτάκης θα το προβάλλει με έμφαση στην Σύνοδο της Πέμπτης. Όπως επισημαίνουν μάλιστα αρμόδιες πηγές οι 27 θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αρνητικές συνέπειες για όλα τα νοικοκυριά από τα τραγικά γεγονότα της Ουκρανίας. Ειδική μέριμνα ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί για το κόστος της ενέργειας που έχει πάρει την ανηφόρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα θελήσει να επισημάνει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες μία σειρά ζητημάτων :
- Την ενίσχυση του LNG στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.
- Την ανάγκη διασύνδεσης των χωρών της ιβηρικής χερσονήσου με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
- Την επιμονή στη λογική της "εξοικονόμησης", στην οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον δίνεται μεγάλη σημασία, αφού η τακτική της οικονομικής χρήσης της ενέργειας προωθείται από πολλές χώρες.
- Τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα γνωρίζει τις διαφορετικές τάσεις που έχουν αναπτυχθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία για μία ακόμα φορά δε δείχνει να κυριαρχείται από τη λογική της ομοφωνίας.
Παρόλαυτα ο κ. Μητσοτάκης θέλει η Ευρώπη να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις στο τέλος αυτής της Συνόδου, μια και σύμφωνα με την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα "ρίξει νερό στο μύλο" της αβεβαιότητας και της αστάθειας που τόσο επιθυμεί να αποφύγει η χώρα μας.