Την καταβολή χρηματοδοτικού πακέτου ύψους συνολικά 114 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τους κόστους, την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και τις λοιπές τους ανάγκες προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι άμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ στην πορεία, εντός του διμήνου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, θα γίνει μια κατανομή ακόμη 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Επίσης, θα καταβληθούν 14 εκατομμύρια ευρώ για τις σχολικές επιτροπές, δηλαδή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των σχολείων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «δεν θα αφήσουμε τους Δήμους μας εκτεθειμένους στους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης». Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη, σε ευθυγραμμισμένη θέση με την ΚΕΔΕ, όπως είπε, να γίνει μια προσπάθεια εξοικονόμησης από όλους τους φορείς του δημοσίου. «Σε αυτό η αυτοδιοίκηση έχει το δικό της ρόλο για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10%. Αν εφαρμόσουμε αυτά που ορίζει η ΚΥΑ, δηλαδή συντηρήσουμε τα κλιματιστικά και τα θερμαντικά, κοιτάξουμε να αποφύγουμε τη σπατάλη, φροντίσουμε να μην υπάρχουν περιττοί φωτισμοί, κάνουμε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τον περιττό οδοφωτισμό, εκείνον δηλαδή που καίει την ώρα που υπάρχει φυσικό φως, αν κάνουμε αυτά, πιστεύω θα πετύχουμε το στόχο» πρόσθεσε.
Αναλυτικά ο κ. Πέτσας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για τα ΚΔΑΠ υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση των αιτήσεων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα δοθεί κανένα λιγότερο voucher από πέρσι και θα καλυφθεί η διαφορά. Για το σκοπό αυτό σημείωσε ότι θα δοθούν πέντε εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα δέκα θα καλυφθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων σε συνεννόηση με τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης. Για τις σχολικές καθαρίστριες ανέφερε ότι υπάρχει ένα πακέτο που αυξάνει τη χρηματοδότηση κατά 6 εκ.περίπου και θα εξεταστεί στη συνέχεια αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Σχετικά με τις υποχρεώσεις των δήμων που προέρχονται από άλλες πολιτικές για τα αδέσποτα ή τη ναυαγοσωστική κάλυψη σχολίασε ότι δεν θα αφεθούν αρμοδιότητες χωρίς στήριξη ενώ για τα ζώα συντροφιάς επισήμανε ότι εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χρηματοδότηση που φέτος θα είναι περίπου στα 7 εκ. ενώ δόθηκαν πέντε εκ. ευρώ για τις πάγιες δαπάνες και τις στειρώσεις.
Σε ό,τι αφορά το τέλος ταφής απορριμμάτων τόνισε ότι ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας επέβαλαν να προχωρήσει η επιβολή του, γνωστοποίησε ότι συζητήθηκε πρόταση των δήμων για μια αναπροσαρμογή ανάλογα με το πώς επιτυγχάνονται στόχοι και ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία και με το υπουργείο περιβάλλοντος, χωρίς όμως να καλλιεργούνται προσδοκίες για πλήρη κατάργηση αυτού του τέλους.
Για το πάγωμα δανείων σημείωσε ότι επιφυλάσσεται μέχρι την Πέμπτη, οπότε έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ μιλώντας για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης είπε ότι η ενίσχυσή τους θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατική ενίσχυση, το κόστος είναι 136 εκ. ευρώ και θα εξεταστεί πώς θα καλυφθεί.
Εξάλλου ο κ. Βορίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι εγκρίθηκαν τα αιτήματα των δήμων για 214 θέσεις δημοτικών αστυνομικών και θα δοθούν άλλες χίλιες ενώ ως το τέλος του μήνα θα έρθει για διαβούλευση το πλαίσιο για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας. Σχετικά με τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι σε θεσμικό επίπεδο θα παραδοθεί ως το τέλος του 2022 ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τις αρμοδιότητες που ασκούνται, κάτι που στη Γαλλία, όπως είπε, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να εφαρμοστεί. Παράλληλα συστάθηκε επιτροπή που άρχισε να εξετάζει το κομμάτι του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, παρουσιάστηκε η διοικητική κωδικοποίηση που περιλαμβάνει όλη τη νομοθεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και απομένουν παρεμβάσεις στα λειτουργικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης, τον Κώδικα των Δημοτικών Υπαλλήλων και τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Υποδεχόμενος την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τους εκπροσώπους των δήμων στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι η παρουσία τους είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση των δήμων σχολίασε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και εκτίμησε ότι μπορεί για την τοπική αυτοδιοίκηση να έρχεται φέτος τον χειμώνα μια καταιγίδα βαρών, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι η ανησυχία στην αυτοδιοίκηση είναι διάχυτη λόγω της παγκόσμιας συγκυρίας και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το ενεργειακό κόστος και έθεσε ερωτήματα για τα ΚΔΑΠ, το τέλος ταφής απορριμμάτων και άλλα ζητήματα.
Την ανάγκη αύξησης του ποσού οικονομικής ενίσχυσης των δήμων υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.