"Κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία ο κατασκευαστικός κλάδος"

"Κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία ο κατασκευαστικός κλάδος"

Ένας από τους κλάδους που θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας μας σε ανάπτυξη είναι ο κατασκευαστικός, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά, βασική κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Intrakat.

Ωστόσο, ο κ. Σουρέτης επισημαίνει ότι «επιβάλλεται να τεθούν οι βάσεις για τη σταδιακή δημιουργία σταθερού κλίματος που θα στηρίξει ενεργά την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσει μακροχρόνιες επενδύσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, «θα επιτευχθεί με την ταχεία δρομολόγηση των απαραίτητων δομικών προσαρμογών, τη χαλάρωση των capital controls και τη σταδιακή εξάλειψή τους, τη σταδιακή ελάφρυνση της φορολογικής, επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας με την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης που έχουν τη βάση τους στο Πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020, στο Πρόγραμμα Juncker και σε άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα».

Παράλληλα, ο Σουρέτης υπογραμμίζει, απευθυνόμενος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Praktoreio-Business.gr, ότι «το γεγονός ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί κάποια σημαντικά ιδιωτικά έργα και έργα υποδομών (Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, λιμάνια, σιδηροδρομικά) είναι ένα θετικό δείγμα που αναμένεται να δώσει μια ώθηση στον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα».

Αναγκαίες οι τομές στην κατασκευαστική αγορά

Σκιαγραφώντας την κατασκευαστική αγορά και τις προοπτικές των επιχειρήσεων του κλάδου, ο κ. Σουρέτης επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα πρακτικά δεν έγινε ποτέ τίποτα που να βοηθήσει τον κατασκευαστικό κλάδο. Ο λόγος είναι ότι βόλευε πάντα οι πολιτικοί να συνδυάζουν την κατασκευαστική δραστηριότητα με τη διαπλοκή».

Μερικές από τις βασικές τομές που θα καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες διεθνώς είναι:

- Φορολογικά κίνητρα για πωλήσεις-στο εξωτερικό.

- Η αξιοποίηση τραπεζικών εργαλείων για την εξασφάλιση δυνατότητας συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

- Η ευέλικτη εργατική νομοθεσία για εργαζόμενους στο εξωτερικό.

- Η ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς δημοσίων έργων.

- Η αναβάθμιση του πλαισίου νόμου Δημοσίων Έργων με υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων που λειτουργούν στο εξωτερικό.

«Για να υπάρξει μέλλον στην χώρα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις. Αυτό θα γίνει μόνο όταν οι εγχώριοι ή ξένοι επενδυτές αντιληφθούν ότι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό σύστημα της χώρας μπορούν να εγγυηθούν συνέπεια και σταθερότητα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σουρέτης και συνεχίζει: «Εάν αυτά τα βασικά πράγματα δεν πάρουν το σωστό δρόμο οι επενδύσεις και η ανάπτυξη θα καθυστερήσουν. Πιστεύω ότι γίνεται μια προσπάθεια. Αυτό θα πρέπει να γίνει με πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο από έμπειρους διαχειριστές-λειτουργούς της κρατικής εξουσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στους εξής τομείς:

- Τον τουρισμό, λόγω φυσικού κάλλους, κλιματολογικών συνθηκών, γεωγραφικής θέσης, αρχαίου πολιτισμού και ιστορίας.

- Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήλιο, αέρα και νερό.

- Την αγροτική παραγωγή σε άριστες συνθήκες και προϋποθέσεις για καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων και παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων όπως το λάδι, ελιές, μέλι, τυρί, βότανα κλπ.

«Με την προϋπόθεση ότι θα λυθούν τα πρωτογενή προβλήματα οι τομείς αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βασική πηγή πλούτου για τη χώρα και πεδίο επενδύσεων λαμπρό. Η Ελλάδα ήταν και θα είναι παγκοσμίως ο πιο επιθυμητός προορισμός διακοπών, τουρισμού. Δεν καταλαβαίνω γιατί σ'' αυτούς τους κομβικούς τομείς οι κυβερνήσεις δεν αξιοποιούν επιτυχημένους τεχνοκράτες» τονίζει ο κ. Σουρέτης.

Στοχευμένο real estate από την Intrakat

Ο κ. Σουρέτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι το στοχευμένο real estate και ειδικότερα η ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών καθώς επίσης, η ανάπτυξη και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, σε επιλεγμένους "χρυσούς" προορισμούς, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ παράλληλα είναι ένας τομέας στον οποίο αναμένεται σημαντική ανάπτυξη και στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια η Intrakat, μέσω της θυγατρικής της Intradevelopment που λειτουργεί υπό τον κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη, έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα του real estate επενδύοντας τόσο στην κατασκευή όσο και στη διαχείριση οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε highend περιοχές όπως η Μύκονος και το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, η διοίκηση της Intrakat πέρα από τον συνεχή ορθολογισμό και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας επενδύει στον τουρισμό και την ενέργεια από ΑΠΕ.

Η στρατηγική της Intrakat εστιάζει παράλληλα, στην ανάπτυξη και προσαρμογή δομών για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως το EBRD και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων από τα Προγράμματα ΣΕΣ 2014-2020 ύψους 22 δισ. ευρώ και το σχέδιο Juncker.

Ειδικότερα, η διοίκηση στοχεύει στη διεύρυνση της υπάρχουσας κατασκευαστικής δραστηριότητας σε:

- Έργα υποδομών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020 ( Προστασία του Περιβάλλοντος - Οικονομία Φιλική στο Περιβάλλον, Ανάπτυξη - Εκσυγχρονισμός Υποδομών Μεταφορών & Ενέργειας, Επιχειρησιακά Προγράμματα Περιφερειών) προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ.

- Επιλεγμένα έργα ΣΔΙΤ όπως είναι τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA) και τα έργα τηλεματικής.

- Ενεργειακά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.

- Ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων (boutique hotels) σε επιλεγμένους τουριστικούς προορισμούς.

Ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς

Η Intrakat στο πλαίσιο εναρμόνισης στις τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς, έχει αποφασίσει μια σειρά δράσεων όπως η συγχώνευση θυγατρικών για εξασφάλιση συνεργειών και οικονομιών κλίμακος, η επικέντρωση σε τομείς αιχμής και υψηλής τεχνολογίας και η στόχευση σε έργα υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές).

Παράλληλα, εστιάζει στην επέκταση της δραστηριότητας της στο εξωτερικό και κυρίως σε κατασκευαστικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας.

Ο όμιλος Intrakat διατηρεί εξαιρετική εξειδίκευση σε Νοσοκομεία, αεροδρόμια, κτίρια γραφείων, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, Ανάπτυξη & Κατασκευή Έξυπνων Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας (SMART GRID), Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνων Μετρητών Δικτύων (SMART METERING), waste to energy, Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων.

Βασικό στόχο της διοίκησης αποτελεί «η περαιτέρω αξιοποίηση του μοναδικού ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας για διατήρηση ανταγωνιστικότητας και δημιουργία σύγχρονων δομών που προάγουν την επιστημονική και επιχειρηματική αποτελεσματικότητα της εταιρείας και του ομίλου - ένα πράγμα που γνωρίζουν καλά οι εταιρείες του κ. Σωκράτη Κόκκαλη», σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη.

Η Intrakat συμμετέχει ήδη σε έργα υποδομής και κτιριακά στα οποία περιλαμβάνονται:

- Οδικές αρτηρίες σε όλη την Ελλάδα (Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, Ποτίδαια - Κασσανδρεία, Μωρέας κλπ).

- Φράγματα και υδραυλικά έργα (ενίσχυση ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη στην Κρήτη, κατασκευή φράγματος στη λεκάνη του Φιλιατρινού στη Μεσσηνία).

- Τα αεροδρόμια Πάρου & Καρπάθου.

- Σιδηροδρομικά έργα, Κιάτο - Ροδοδάφνη & Ψαθόπυργος - Σήραγγα Παναγοπούλας.

- Νοσοκομεία Κατερίνης & Κέρκυρας, το μαιευτήριο ΡΕΑ, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το κέντρο αποκατάστασης Θησέας στην Αθήνα, το Νοσοκομείο Καρπάθου.

- Εκπαιδευτήριο Ι. Καρράς του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, το οποίο είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση Leed Platinum, το κτίριο γραφείων της Αγγεμάρ.

Επίσης, συμμετέχει σε έργα ΣΔΙΤ όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της κατασκευής και θέση σε λειτουργία από τις αρχές του 2016 του έργου τηλεματικής «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφορικής Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου» για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, προϋπολογισμού 48,2 εκατ. ευρώ και με διάρκεια λειτουργίας 10,5 έτη.

Συμμετέχει, επίσης, στην κατασκευή του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές" Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης Αξιοποίησης των Υποδομών» για λογαριασμό της Κ.τ.Π., προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ και με διάρκεια λειτουργίας 15 έτη, ενώ έως τα τέλη του 2016, αναμένεται η ολοκλήρωση των συμβατικών διαδικασιών για την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης του έργου «Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών - Φάση Β ΙΙ» προϋπολογισμού 25,4 εκατ. ευρώ και με διάρκεια λειτουργίας 25 έτη.

Στον τομέα παραγωγή Ενέργειας σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα του 2015 έχει τεθεί το Αιολικό Πάρκο ισχύος 21MW στη Βοιωτία, ενώ παράλληλα ενισχύεται το αιολικό δυναμικό της εταιρείας με δύο νέες μονάδες παραγωγής 17MW και 12MW αντίστοιχα σε δύο θέσεις στη Βοιωτία, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης.

Αναφορικά με τα έργα του εξωτερικού, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του έργου «Κατασκευαστικές εργασίες στο Νοσοκομείο του Shtip» στα Σκόπια, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας Σκοπίων το οποίο χρηματοδοτεί και το έργο.

Επίσης, η Intrakat, συμμετέχει στην κατασκευή του έργου «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Vlora Φάση Α΄» στην Αλβανία, για λογαριασμό του Αλβανικού Κράτους. Το έργο χρηματοδοτείται από το Γενικό Χρηματοδοτικό Ταμείο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ